Home >> Energie >> Centralele nucleare ar putea fi construite in largul marii

Centralele nucleare ar putea fi construite in largul marii

Cercetatorii de la MIT sunt aproape de a gasi o solutie care sa rezolve o mare problema a centralelor nucleare construite pe pamant, cea a cutremurelor. Dupa dezastrul de la Fukushima, multi oameni si-au exprimat neincrederea in energia nucleara. Pentru altii insa, a reprezentat o provocare, cea de a gasi o solutie cat mai buna la o modalitate nepoluanta de a genera energie electrica in mod constant si la preturi mici.

Solutia a fost imprumutata de la platformele petroliere si ar presupune construirea unei centrale electrice in largul marii, la circa 10-12 km de tarm, unde apa are cel putin 100 de metri adancime.

O platformă plutitoare ancorata in larg nu ar fi afectata de tsunami iar cutremurele nu ar avea nicun efect asupra platformei. Mai mult, ar rezolva si una din problemele cu care s-au confruntat majoritatea centralor nucleare in caz de urgenta: supraincalzirea si posibilul colaps, asa cum s-a intamplat la Fukushima, Cernobal si Three Mile Island. Profesorul Jacopo Buongiorno spune ca prin faptul ca reactorul este sub linia de plutire, apa marii va actiona ca un radiator permanent.

In plus, constructia ar fi probabil mult mai ieftina pentru ca nu implica achizitia de terenuri, stramutarea oamenilor etc. Iar la sfarsitul duratei de viata, „dezafectarea” ar putea fi realizata prin mutarea centrale intr-o zona de „deseuri”, cum se intampla in acest moment cu vasele si submarinele actuale.

Nu există limite legate de dimensiunea unor astfel de centrale nucleare, spune profesorul Buongiorno: „Ar putea fi puse oriunde, de la centrale mici de 50 MW la centrale masive de 1000 MW cum sunt centralele nucleare actuale. Este un concept flexibil”.

Cele mai multe operatii ar fi similare cu cele ale centralelor de pe uscat, iar centrala nucleara ar fi conceputa pentru a satisface toate cerintele de securitate existente in acest moment. „Munca la proiect a confirmat fezabilitatea realizarii acestui obiectiv, inclusiv satisfactia de a vedea o preocupare suplimentara pentru protectia impotriva atacurilor sub apa”, spune Todreas, profesor KEPCO de Stiinta si Inginerie Nucleara si Inginerie Mecanica.

Buongiorno vede o piata de desfacere pentru astfel de centrale nucleare in Asia, care are o combinatie de risc ridicat de tsunami si o nevoie in creștere de furnizare rapida de energie electrica.

Aceasta este o „propunere foarte atractiva si promitatoare”, a declarat Toru Obara, un profesor la Laboratorul de Cercetare pentru reactoare nucleare de la Institutul de Tehnologie din Tokyo, care nu a fost implicat in această cercetare. „Cred ca acest lucru este foarte posibil din punct de vedere tehnic. … Desigur, este nevoie de studii suplimentare pentru a realiza conceptul, dar autorii au raspunsurile la fiecare intrebare si raspunsurile sunt realiste.”

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


eleven − 3 =

Booking.com