Home >> Tehnologie >> Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi cu adevarat fiabilitatea, este bine de stiut ca s-a descoperit o metoda prin care bateriile ar putea sa reziste perioade foarte mari de timp. De retinut ca este vorba de rezistenta fizica a bateriei si nu de energia pe care o poate furniza.

Mai exact, cercetatorii de la Universitatea Irvine din California au descoperit accidental, folosind aurul si unele materiale noi ultramoderne ca pot construi o baterie din nanofire care isi mentine performantele chiar si dupa sute de mii de cicluri de incarcare.

Noul sistem foloseste nanofire speciale de electrozi protejate cu un miez subtire de aur si inconjurate de straturi de dioxid de mangan si un gel electrolit. Descoperirea faptului ca aceste baterii pot rezista foarte mult a fost facuta accidental, de fapt se cauta un mod de a creste capacitatea de stocare a bateriilor bazate pe nanofire si nu un mod de a le face sa reziste cat mai mult.

Cercetatorii si-au dorit de mult timp sa incorporeze tehnologia nano in baterii dar nu au gasit pana acum un mod practic si fiabil pentru a face asta. Bateriile actuale litiu-ion isi pierd capacitatea de reincarcare in timp. Cel mai bine se observa la telefoanele mobile care, atunci cand sunt noi, pot functiona cu o singura incarcare o perioada lunga de timp (in functie de utilizator) dar dupa un an, capacitatea bateriei de a ramane incarcata scade considerabil.

Bateriile bazate pe nanofire dezvoltate de catre UCI au trecut printr-o perioada de test de trei luni timp in care au fost incarcate de peste 200.000 de ori si nu au aratat nicio scadere in capacitatea de incarcare.  Mai mult, aceste nanofire nu au aratat niciun semn de uzura, un semn foarte promitator pentru utilizarea indelungata a bateriilor fara ca acestea sa fie aruncate dupa ce nu mai incarca la capacitatea lor maxima.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com