Home >> Mediu >> China si-a actualizat legea anti-poluare

China si-a actualizat legea anti-poluare

Dupa 25 de ani de la ultima modificare, guvernul chinez a aprobat actualizarea legii privind poluarea, modificari care vor intra in vigoare incepand cu 2015. Este un pas foarte important in aceasta tara unde poluarea aerului din China este responsabila pentru 350.000 pana la 500.000 de decese premature pe an.

Potrivit New York Times, modificarile includ amenzi mari pentru companiile poluatoare, precum si capacitatea de acumula amenzi zi de zi, in loc sa fie aplicate amenzi la un moment dat; directorii companiilor respective pot face 15 zile de inchisoare iar functionarii care acopera neregulile vor fi retrogradati sau chiar concediati.

Nu este singura actiune recenta facuta de China pentru a reduce poluarea. La inceputul anului, guvernul a solicitat reducerea poluarii pentru un numar mare din orasele sale, uneori si pana la 25%. Din pacate, in martie guvernul chinez a realizat ca doar trei dintre cele 74 de orase s-au conformat cerintelor si au efectuat aceste reduceri. Tot pentru a reduce poluarea, guvernul a început in 2013 o campanie numita ” nume și rușine „, care indica orasele care nu se ocupa de problema poluarii excesive.

Poluarea este o problema extrema in China, care incearca sa inchida aproape 1800 de mine care extrag carbune. China arde cantitati masive de carbune – aproape jumatate din consumul global, consum care reprezinta 70-80% din productia de energie electrică a tarii, si care a dus la un nivel record poluarea aerului. Primele luni ale anului 2014 au adus mai multe zile de smog asupra unor zone intinse din orasele din China, cu valori care au depasit uneori de 10 sau chiar de 20 de ori limita superioara de siguranta raportata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Poluarea aerului nu este singura problema in China. In aceasta saptamana , ministerul chinez al agriculturii si resurselor a lansat  de asemenea un raport care indica faptul ca aproape 60 la suta din zonele in care monitorizeaza calitatea apei subterane, au valori deloc bune. Datele se refera la 4778 obiective turistice monitorizate in 203 orașe . Potrivit New York Times , apa de la robinet a fost inchisa la începutul acestei luni intr-un cartier din orasul chinez Lanzhou, locuit de 3.6 milioane de oameni, dupa ce a fost descoperit benzen in alimentarea cu apa. Si la sfarsitul anului 2012, o scurgere de substante chimice de la o fabrică de ingrasamant a fortat oficialii sa inchida aprovizionarea cu apa pentru orasul Handan, care are peste un milion de locuitori.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com