Home >> Mediu >> Colectarea selectiva a deseurilor a devenit obligatorie in Romania

Colectarea selectiva a deseurilor a devenit obligatorie in Romania

Incepand de azi, 4 februarie 2014, in Romania este obligatorie colectarea selectiva a deseurilor. Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind salubrizarea,proiect initiat in 2010 de senatorul Petru Filip.  Proiectul prevede ca autoritatile locale trebuie sa implementeze un sistem de colectare separata pentru deseuri, cel putin pentru: hartie, mase plastice, metale si sticla. La nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, transportul deseurilor colectate separat se va face numai de catre operatori licentiati care au contracte de delegare incheiate cu autoritatile sau au hotarare de dare in administrare a acestei activitati.

Ce inseamna pentru mediu colectarea selectiva a deseurilor si reciclarea lor acolo unde este posibil? In cazul hartiei, daca este reciclata, hartia permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate si a 90% din cantitatea de apa (300 l) necesare pentru producerea a 1 kg. de hartie alba, plus eliminarea clorurilor folosite pentru producerea hartiei albe. Ambalajele de carton sunt obținute din celuloza, reciclarea lor salvand milioane de copaci anual. Fibra celulozică se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectivă se poate introduce același material in circuitul economic de 4-5 ori.

Colectarea si reciclarea hartiei ajuta foarte mult, dat fiind valorile mari de material necesare pentru producerea ei. De exemplu, la tiparirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 metri cubi de lemn, adică 1500 de arbori cu o varsta de 50 ani iar pentru a produce 700 de pungi de hartie este nevoie de un copac de 15 ani.

Sticla este 100% reciclabila, recuperarea ei salvand un volum important de resurse energetice si poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati. Fabricarea sticlei din cioburi consumă mult mai putina energie decat fabricarea ei din materiile prime de baza. Sticla reciclata se foloseste la fabricarea recipientelor pentru bauturi sau pentru hrană, precum şi ca izolator in constructii. Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune in bucatele mici. Prin reciclarea unei tone de sticla se economisesc 1.2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat); imaginati-va cate tone se pot economisi in conditiile in care in fiecare luna oamenii din intreaga lume arunca suficiente sticle si borcane incat sa umple un zgarie-nori.

Aluminiu este cel mai valoros dintre produsele casnice reciclate. Din recipientele de bauturi din aluminiu se realizează noi produse cu aceeasi destinatie si cu un consum energetic incomparabil mai mic. La fel ca si sticla, aluminiu este 100% reciclabil. Altfel, o doză de aluminiu se degradeaza in mediu in circa 500 de ani.

Industria de mase plastice a creat un sistem de codificare care permite consumatorilor identificarea diferitelor tipuri de plastice utilizate in industria ambalajelor. Dintre multele tipuri de material plastic utilizate în domeniul ambalajelor, se recicleaza in mod uzual: ambalajele de apa minerală si sucuri confecţionate din PET (tetraftalat de polietilenă), materie prima reciclabila. Pentru fabricarea unui kg de material PET se utilizeaza aproximativ 2 kg de petrol si importante cantitati de energie. Descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesita peste 500 de ani din cauza materialelor care il alcatuiesc.

Ce se colecteaza si ce nu se colecteaza separat?

Sticla Hartie Plastic si metal
Separat La comun Separat La comun Separat La comun
Sticle Portelan Pungi de hartie Deseuri de ambalaje din hartie sau carton contaminate Recipiente de plastic pentru bauturi (PET) Ambalaje care au continut toxic sau corozive
Borcane Ceramica Cutii de carton Coli de hartie si ziare Ambalaje produse alimentare, detergenti, cosmetice Tacamuri de plastic
Oglinzi Ambalaje sucuri si lactate Caserole plastic, polistiren,farfurii si pungi de plastic Seringi
Cristal Dopuri metalice Ghivece de flori
Becuri Conserve de metal CD/DVD
Neoane Doze de aluminiu Jucarii de plastic
Vesela Spray-uri alimentare si cosmetice Folii de aluminiu
Pahare Vesela, tacamuri si pahare de metal
Sticla termorezistenta Agrafe metalice de hartie

Urmeaza punerea in practica, care probabil va fi partea cea mai anevoioasa. Nu suntem educati sa reciclam si nici autoritatile nu s-au inghesuit sa faca ceva pentru asta. Sa speram ca odata cu obligativitatea colectarii selective, vom avea strazi mai curate si aer mai putin poluat.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


seventeen − three =

Booking.com