Home >> Editoriale >> Comori pierdute

Comori pierdute

Exista multe comori pierdute de-a lungul timpului, unele datand din antichitate si altele mai recente. Au ridicat si distrus civilizatii, au inspirat filme, documentare, calatorii. Este ispititor sa ne gandim la aceste bogatii inimaginabile aflate acolo undeva, asteptand sa fie gasite, dar adevarul este ca multe dintre aceste comori sunt fie doar mituri sau au disparut de mult.

De exemplu, cea mai mare parte din aurul german disparut dupa al doilea razboi mondial a fost transportat probabil ilegal in America de Sud si  apoi a fost reintrodus incet la piata, sau este inca blocat in seifurile bancilor private. Avem exemplul clar al tezaurului romanesc disparut de zeci de ani si care desi se stie unde este, este putin probabil ca va fi vazut prea curand. La fel si rezervele de aur ale fostilor conducatori rusi, probabil au disparut in mainile noilor guverne, la fel cum comoara de pe Titanic probabil nu a existat niciodata.

Daca ar fi descoperite, multe dintre aceste comori ar valora sume uriase. Vorbim de bijuterii, aur, seturi de argint, lingouri, monede si diverse obiecte din metale pretioase. Pe internet circula zeci de povesti, s-au scris sute de povesti, fiecare incercand sa dezlege misterele acestor comori. Cat de mult ar valoara? Sa vedem cateva din cele mai renumite comori care azi sunt date disparute.

Regele John cel Rau era deosebit de mandru de colectarea (furt, mai exact) de bijuterii si aur pentru el, precum si monede pentru garzile si soldatii sai. In 1216 regele porneste in calatorie, avand dupa el intreaga visterie compusa din bijuteriile coroanei, cupe de aur, farfurii de argint, o bagheta de aur cu un porumbel, sabia lui Tristram, monede de aur. Drumul trecea printr-o zona plina de mlastini, ceea ce l-a facut sa se imbolnaveasca de dizenterie. Decide apoi sa se intoarca acasa pe un alt drum mai lung si mai lent, in timp ce soldatii sai se intorc pe acelasi drum pe care au venit. Carutele n-au mai ajuns la destinatie, pierdute in mlastinile din Sutton Bridge. Regele moare si el dupa cateva zile. Valoarea comorii in bani actuali: 70 milioane dolari.

El Dorado. Cine nu a auzit de acest oras plin de aur, pierdut undeva in jungla sud-americana.De fapt, El Dorado este o legenda despre Muisca Chieftain (Cea de aur), un personaj care se acoperea cu praf de aur in timpul ceremoniilor religioase. Adevaratul oras al aurului este Paititi. Pe scurt, spaniolii erau in razboi cu incasii din Peru de aproape 40 de ani. Acestia s-au retras in Valea Vilcabamba unde au tinut piept invaziei spaniole pana in 1572. Atunci cand spaniolii au cucerit zona respectiva, au gasit orasul in mare parte pustiu. Se pare ca incasii au plecat in jungla din sudul Braziliei luand cu ei comoara de aur. Locatia nu a fost niciodata gasita si asa a aparut mitul despre orasul de aur. Totusi, in 2009 imaginile din satelit au aratat ca in zona defrisata Boco do Acre din Brazilia au existat odata asezari vaste. Asta a facut ca multi istorici si arheologi sa isi revizuiasca teoriile, iar acum pare posibil ca Paititi sa existe si sa ascunda secretele aurului incas. Valoarea comorii azi ar fi de 10 miliarde dolari.

Poate cea mai mare comoara despre care se stie ca a existat si care asteapta sa fie descoperita este cea pierduta cu fregata de 400 de tone Flor de la Mar,  construita in Lisabona in 1502. Avand la bord pe capitanul Alfonso de Albuquerque, vasul a fost incarcat cu o comoara foarte mare de cupe de aur, farfurii de argint si lingouri de aur luate din Malacca ca tribut de la regele Siamului. Conform numeroaselor informatii istorice, era cea mai mare comoara carata vreodata la bordul unei nave portugheze. Vasul a plecat catre Portugalia, impreuna cu alte patru corabii, dar a fost prinsa intr-o furtuna violenta in Stramtoarea Malacca. Pe 20 Noiembrie 1511 a esuat pe un recif in Sumatra. Vasul s-a rupt in doua si desi capitanul a fost salvat, comoara si multi sclavi tineri au pierit in valuri. Locatia exacta a vasului este inca confuza, probabil din cauza hartilor inexacte din acele timpuri. Valoare comoara: 2.6 miliarde dolari + valoarea actuala a peste 54 tone de aur.

Comoara templierilor este poate cea mai cunoscuta. Cavalerii templieri au fost un ordin religios militar format in 1119 pentru a proteja pelerinii crestini in drumul lor catre pamanturile sfinte din Orientul Mijlociu. De-a lungul deceniilor, donatiile au facut din Cavalerii templieri cea mai bogata si puternica forta militara din Europa. Acestia au inventat o forma timpuri de sistem bancar care i-a facut si mai bogati dar si foarte nepopulari printre cei care s-au imprumutat de la ei. Pentru aproape doua sute de ani Templierii au investit in pamanturi, castele, aur, argint, bijuterii si obiecte pretioase.

In 1291 prestigiul militar al Templierilor a inceput sa scada si au fost fortati sa paraseasca Orientul Mijlociu. Problemele au aparut apoi dupa ce regele Frantei, Filip VI a ordonat pe 13 Octombrie 1307, intr-o vineri (de unde probabil si superstitia cu vineri 13) si cu permisiunea Papei, arestarea tuturor conducatorilor Ordinului din Franta, care au fost torturati pentru a marturisi erezia si venerarea diavolului. Regele apoi a confiscat terenurile acestora si a perchezitionat trezoreria Templierilor, dar a gasit-o mult mai goala decat se astepta.

O luna mai tarziu, Papa a cerut ca in toate tarile unde existau templieri, sa li se confiste averile si sa fie date unui alt ordin religios, Cavalerii Ospitalieri. Pana la aplicarea ordinului, mare parte din comoara templierilor era disparuta si nu a mai fost gasita niciodata. Nu se stie exact valoarea ei, dar azi ar valoar mai multe miliarde de dolari. Comoara cuprindea lingouri de aur si argint, monede, bijuterii,  farfurii de aur si argint, acte de proprietate ale terenurilor,relicve religioase, arme, documente si inregistrari, trofee si artefacte din Orientul Mijlociu si alte curiozitati valoroase.

Comorile actuale sunt mult mai mici si pot fi purtate de oricine la mana sau la gat sub forma de bratari, lanturi, verighete si multe alte produse ce pot fi cumparate din magazinele online de profil (click aici). Poate ca o parte din comorile trecutului au fost reciclate si acum circula sub diverse forme. Ne putem face o idee cum aratau aceste comori din exponatele din muzeu sau din comorile gasite de amatori si profesionisti.

Si in Romania exista pasionati de comori, care s-au inarmat cu echipamente si multa rabdare si au pornit in cautarea comorilor pierdute. Este cazul lui Iulian Enache, care a descoperit dupa 600 de ani, cel mai mare tezaur de monede de argint turcesti de pe teritoriul Romaniei. Tezaurul era format din 45 mii de piese de argint numite akcele, unitate monetara principala a Imperiului Otaman (akçe), cunoscuta si sub denumirea de aspru. Spre deosebire insa de altii, acesta a inteles ca tezaurul apartine Romaniei si l-a predat specialistilor de la Muzeul de Istorie din Bucuresti. Nu a fost cazul insa cu multe din descoperirile facute in tara care au disparut, vandute in alte tari sau colectionarilor particulari.

Articol prezentat de RegalGold.ro

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


seven − 4 =

Booking.com