Home >> Mediu >> Cu o floare se face primavara

Cu o floare se face primavara

Admirate pentru frumusetea lor, cantate de zeci de cantareti, oferite cadou, pomenite in mii de carti, devenite nume de botez pentru fete si motiv de razboi pentru a avea in posesie bulbi de flori care valoarau de sute de ori greutatea lor in aur, florile au captivat omenirea de mii de ani. Lalelele in special au avut o istorie tumultoasa alaturi de oameni, cu precadere in Olanda anilor 1500.

Inițial cultivate în Imperiul Otoman (Turcia de astazi), lalele au fost importate in Olanda, in secolul al XVI-lea. Cand Carolus Clusius a scris prima carte importanta asupra lalele in 1592, acestea au devenit atat de populare incat gradina lui a fost vandalizata si celebrii bulbi lalele au fost furati in mod constant. Pe masura ce Epoca de Aur a olandezilor prindea avant, la fel au facut si aceaste flori rotunde si colorate, devenite populare in picturi si festivaluri. La mijlocul secolului al XVII-lea, lalele au fost atat de populare incat au creat prima „bula economica”, cunoscut sub numele de „Tulip Mania” (mania lalelelor). Pe masura ce oamenii au cumparat bulbi de lalele, acesti au devenit atat de scumpi ( in martie 1637, unii bulbi de lalele unici s-au vandut pentru mai mult de 10 ori venitul anual al unui mester iscusit) incat au fost utilizati ca bani pana cand piata lor de desfacere s-a prabusit in colaps economic.

Astazi, Olanda este inca cunoscuta pentru lalelele sale dar si multe alte flori (aici se afla cea mai mare piata pentru licitatii de flori din lume, care se intinde pe o suprafata mai mare decat 9 stadioane de fotbal), de multe ori fiind numita „magazinul de flori al lumii.” Lalelele sunt cultivate pe arii intinse in zeci de culori si festivaluri care celebreaza aceste flori abunda in intreaga tara in fiecare primavara. Olandezii au luat dragostea lor de lalele si in strainatate, iar acum festivalurile dedicate acestor flori sunt prezente in New York (care initial se numea New Amsterdam ) si in Holland, Michigan, unde radacinile cu Olanda sunt foarte puternice.

Primavara este si anotimpul narciselor, zambilelor, apar ghioceii, viorelele si brandusele. Zambilele sunt unele dintre cele mai populare si mai indragite flori, avand o gama cromatica bogata, iar mireasma lor este inconfundabila. Zambilele nu necesita o ingrijire deosebita, au nevoie de apa dar nu in exces, de lumina si aer proaspat. Trebuie tinute departe de caldura pentru a nu se ofili. Pentru un efect cat mai deosebit, se recomanda platarea de bulbi zambile de diferite culori.

Alte flori ce pot fi plantate primavara sunt violete, plante care adora lumina (nu atat cea directa a soarelui), nu le place sa fie udate pe frunze sau sa le schimbi locul prea des. Narcisele sunt flori care ar trebui plantate toamna prin octombrie-noiembrie pentru a inflori in primavara. Flori de o frumusete aparte sunt si panselutele. Acestea se dezvolta bine in zone racoroase si sunt rezistente la boli si daunatori, desi au aspect delicat. Panselutele se inmultesc cu usurinta si nu necesita o ingrijire aparte.

Petuniile se planteaza, de obicei, in aprilie sau mai, fiind apreciate pentru culorile vii ale florilor si pentru parfumul pe care il raspandesc dimineata si seara. Daca li se acorda suficienta atentie, petuniile vor fi inflorite din luna mai pana in toamna.

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com