Home >> Tehnologie >> Cum functioneaza un ceas?

Cum functioneaza un ceas?

Create cu scopul de a indica cu precizie fiecare moment al zilei, ceasurile au trecut prin schimbari spectaculoase de-a lungul timpului. Ceasurile de azi sunt integrate in alte dispozitive, sunt prezente pretutindeni unde mergem, de la statii orbitale si panourile stradale pana la telefonul mobil din buzunar. Mai mult, au devenit dispozitive care depasesc ideea de masura a timpului, avand integrate diverse functii suplimentare. Daca esti interesat de achizitia unui ceas, click aici pentru o oferta completa sau viziteaza site-ul pentru mai multe detalii.

Toate ceasurile au o serie de cerinte mandatorii. Ele trebuie sa aiba mai intai o sursa de alimentare, un mod de a crea miscarea. In al doilea rand, trebuie sa aiba o „baza de timp”, un mod de a genera oscilatie regulata. In al treilea rand, trebuie sa fie construite in asa fel incat sa poata transfera informatiile de la acea „baza de timp” ca in cele din urma sa le poata afisa intr-o interfata care sa permita citirea timpului de catre oameni.

Probabil primele unelte de masura a timpului au fost inventate acum 20.000 de ani. S-au gasit oase pe care erau scrijelite linii si facute gauri, ca si cum acestia ar fi incercat sa pastreze notiunea timpului. In urmă cu cinci mii de ani, sumerienii din valea Tigru-Eufrat in Irakul de azi aveau un calendar care impartea anul in luni de 30 de zile, apoi impartea ziua in 12 perioade (fiecare perioada avand 2 ore actuale), apoi aceste perioade erau impartite in 30 de parti, fiecare parte insemnand 4 minute in ziua de azi.

Ceva mai tarziu, egiptenii au inceput sa foloseasca calendarul de 365 de zile, urmarind ciclurile de revarsare ale Nilului si constelatiile. Diverse variatii ale acestei perioade au fost gasite la babilionieni care aveau calendarul cu 354 de zile si maiasii care foloseau nu doar soarele si luna pentru calendarul lor, dar si planeta Venus, ceea ce a dus la calendarul solar de 365 de zile folosit de multe alte civilizatii.

Primele ceasuri se bazau pe lumina soarelui, fiind astfel utile doar ziua. Umbrele afisate pe obiecte stationare se deplaseaza urmarind mersul soarelui,  astfel incat pozitia umbrei poate fi folosita pentru a indica ora din zi. Un cadran solar prezinta timpul de afisarea intr-o pozitie de o umbra pe un obiect avand (de obicei) suprafata plana, care are marcaje care corespund orelor.

A fost inventata apoi clepsidra. Principiul de functionare era simplu, apa sau nisipul se scurgea dintr-o parte a vasului in cealalta parte folosind gravitatia. Pentru ca nu erau suficient de precise, a fost nevoie de inventarea unor instrumente de masura mult mai performante.

S-a ajuns astfel la pendul. Pentru ca initial pretul era prea mare, ceasurile cu pendula erau folosite in orase, puse intr-un loc inalt astfel incat oricine sa poata vedea cat este ceasul. Urmatorul pas a fost crearea arcului spiralat, conceput pentru a controla viteza de oscilatie a balansierului, ceea ce a dus la inventarea cronometrelor, foarte utile pentru navigatie in care o eroare de cateva minute in calcule putea insemna o deviatie de curs de zeci de mile marine.

Alexander Bain, un ceasornicar scotian, a patentat ceasul electric in 1840 ca in 1841 sa patenteze pendulului electromagnetic.Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, aparitia bateriilor a făcut posibila utilizarea energie electrice in ceasuri. Odata cu aparitia electronicii, ceasurile au devenit accesibile pentru toata lumea.

Astazi cele mai precise ceasuri sunt cele atomice, care au o precizie extrema (pot intarzia cu o secunda in 30 milioane de ani) si sunt folosite in domenii in care precizia este esentiala.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


five × five =

Booking.com