Home >> Social >> Cum ne putem imbunatati viata in stil ecologic

Cum ne putem imbunatati viata in stil ecologic

Cand vine vorba de a trai in stil ecologic, multi oameni se gandesc ca acest stil impune restrictii prea mari pentru a deveni un mod de viata. Din fericire, nu este vorba de restrictii majore, ci doar schimbarea unor obiceiuri actuale cu altele care implica un impact cat mai mic asupra mediului.

De exemplu, folosirea bicicletei. Iata cateva avantaje ale utilizarii bicicletei:

– te face sa zambesti
– iti cara bunurile spre casa
– este mai rapida decat mersul pe jos
– este silentioasa
– iti da picioare de fier
– iti reduce greutatea corporala
– nu trebuie sa platesti pentru combustibil, parcare, taxe, asigurare etc
– te poti strecura prin trafic
– incetineste incalzirea globala avand zero emisii nocive
– te mentine intr-o forma fizica de invidiat
– iti creste durata de viata
– te face mai inteligent si receptiv
– mareste puterea de concentrare

Masinile electrice sunt o solutie pentru cei care au de facut drumuri lungi care nu se pot face cu bicicleta (bicicleta este utilizata de obicei pentru distante intre 2 si 15 km). Care sunt cateva din avantajele motoarelor electrice?

– sunt de 3-4 ori mai eficiente decat cele pe benzina/motorina
– pot fi incarcate acasa
– nu polueaza aerul inconjurator
– se conduc mult mai usor si mai silentios
– sunt mai usor de intretinut
– pot fi folosite pe banda de autobuz
– nu se platesc taxe de poluare

Pretul pentru masinile electrice este inca mare si nici infrastructura nu avantajeaza achizitia lor, in special in orase cum sunt cele din Romania. Totusi, exista un trend ascendent in toate tarile si cu siguranta peste 10-20 ani vor depasi la nivel global numarul de masini noi achizionate.

Cresterea si mancatul fructelor si legumelor in locul carnurilor este un alt mod in care se poate trai ecologic. Legumele si fructele necesita mult mai putina apa decat cresterea animalelor, sunt mai bune pentru corp, ofera o senzatie de satietate fara sa adauge kilograme in plus iar cultivarea lor este deja o terapie pentru minte si trup.

Barbatii care nu vor sa isi schimbe stilul alimentar dar care trebuie sa aiba grija de casa lor, le recomandam izolarea termica a casei astfel incat sa se reduca cheltuielile cu energia termica. Chiar daca aceste cheltuieli s-ar putea sa fie destul de mari la inceput, impactul lor asupra unei case pe termen lung va duce la scaderea lor. Trendul actual este de a folosi sisteme moderne de izolatie, dar de multe ori casele pot beneficia de resurse locale pentru izolarea termica, mult mai ieftine si usor de folosit. Acolo unde nu sunt disponibile aceste resurse, tehnologia vine in ajutor cu diverse solutii care pot fi controlate local sau de la distanta.

Un exemplu de tehnologie care este la indemana oricui este folosirea de becuri fluorescente in locul celor incandescente (care oricum nu se vor mai fabrica in UE incepand din acest an) sau, si mai bine, folosirea becurilor led. Un bec led de 12 W poate avea o durata de viata de 20 de ani, de 2.5 ori mai mult decat un bec fluorescent de 13 W si de 25 de ori mai mult decat un bec incandescent de 60W.

Tot in ajutorul nostru vin sistemele de administrare a energiei consumate in casa. Noile aparate au sisteme de monitorizare, senzori, pot fi controlate de la distanta, pot indica ce probleme sunt, monitorizeaza constant consumul si echipamentele si sunt usor de folosit, in special prin aplicatiile disponibile pe telefoanele inteligente. Costul lor actual este inca destul de mare, dar apar din ce in ce mai multe astfe de sisteme astfel incat pretul se reduce ca urmare a concurentei si noilor descoperirilor tehnologice.

Acolo unde este posibil, generarea de electricitate folosind panouri solare este noul trend ecologic care are un impact enorm asupra mediului. Panourile solare au ajuns la valori foarte mici si cu subventiile guvernamentale se poate ajunge la reducerea drastica a consumului de electricitate din retea, ba chiar in anumite cazuri, la vanzarea de electricitate in retea. Unde terenul permite, panourile pot fi suplinite cu turbine eoliene si sisteme de incalzire a apei, pompe geotermale etc. Solutii exista, ramane de vazut cati dintre noi suntem dispusi sa investim in acest stil de viata.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com