Home >> Tehnologie >> Cum ne va schimba internetul viata in urmatorii zece ani?

Cum ne va schimba internetul viata in urmatorii zece ani?

A fi conectat la internet a devenit un fapt normal in multe zone ale lumii si numarul utilizatorilor creste an de an. Exista insa multe alte zone din lume care nu beneficiaza de acces la internet; desi exista un trend ascendent in ceea ce priveste numarul de internauti, rata de penetrare a internetului in Romania este scazuta, doar 48% din populatie are acces, adica aproape 9 milioane de romani sunt utilizatori de internet.

Odata cu aparitia telefoanelor inteligente, traficul de date mobile prin intermediul terminalelor mobile (telefon, tableta etc) creste de la an la an cu 3-4 procente. Totusi, atat in cazul internetului fix (prin cablu) cat si internetului mobil, viteza de transfer trebuie sa creasca cu mult peste viteza actuala pentru a permite crearea de noi aplicatii si facilitati online.

De exemplu, viteza medie de transfer internet fix in Bucuresti este de 74 Mbps, in Constanta de 59 Mbps in timp ce in Brasov este de doar 51 Mbps. In ceea ce priveste vitezele la Internet mobil, cea mai mare viteza de transfer este in orasul Otopeni, cu 28 Mbps, urmat de Bucuresti, cu 18,8Mbps si, pe locul trei este Cluj-Napoca (18,3 Mbps).

Ce se va intampla daca conectiunile de internet vor ajunge sa aiba viteze de transfer de 100 de ori mai mari decat acum? Ce solutii si aplicatii ar putea deveni la fel de uzuale azi cum este cititul stirilor pe telefonul mobil?

1. Teleprezenta

Chiar daca va lasa nealterate unele aspecte precum calatoriile in aer liber, pentru afaceri ar putea fi o solutie de a reduce costurile, de a se extinde in diverse zone fara a necesita prezenta unui numar mare de personal permitand in acelasi timp o interactivitate extinsa. Multi specialisti cred ca aceasta optiune va exista peste 10 ani si va incepe sa fie folosita din ce in ce mai mult.

2. Realitatea virtuala

Pentru cei care nu pot calatori din diverse motive, realitatea virtuala ar putea aduce destinatia aproape de ei. O vizita prin muzee, prin diverse obiective turistice fara problemele care apar in cazul calatoriilor clasice va schimba modul in care interactionam si vedem lumea. Realitatea virtuala ar putea schimba modul in care gandim si modul in care ne raportam la cei din jurul nostru.

3. Totul va fi inregistrat

Daca azi surprindem momentele pe fragmente prin diverse mijloace, inclusiv cu telefonul mobil, in curand vom inregistra totul cu ajutorul tehnologiei. Ne vom putea vedea viata pas cu pas si o vom putea imparti cu altii, cum este cazul bratarilor care monitorizeaza starea de sanatate si transmit notificari catre centre de urgenta. Vom cumpara pachete de sanatate, diverse dispozitive care ne vor monitoriza pe noi si cei dragi, la fel ca si pachete de securitate. Viata privata va deveni o adevarata provocare datorita numarului mare de camere video disponibile pretutindeni, care pot analiza in timp real reactiile oamenilor pentru a preveni diverse situatii neplacute.

4. Sanatatea si educatia

Cel mai mare impact il va avea internetul asupra modului in care traim si gandim. Astazi, informatia este pretutindeni si va fi disponibila in cantitati masive, pe masura ce tehnologia avanseaza. Combinat cu celelate facilitati indicate mai sus, este posibil ca scoala de exemplu sa fie schimbata total. Profesorul nu va mai fi intr-o singura clasa ci va preda simultan catre mai multe grupuri de elevi. Telemedicina va permite doctorilor sa fie „prezenti” virtual pentru a da consultatii si chiar sa execute operatii de la distanta.

5. Internetul lucrurilor

Avem case inteligente, telefoane inteligente, televizoare inteligente, acum aparatura electrocasnica a inceput sa intre in acest trend. In curand robotii casnici vor efectua activitati pentru noi si multe din activitatile zilnice se vor desfasura in modul silentios pentru ca toate lucrurile din casa comunica intre ele, putand fi controlate atat local cat si de la distanta de catre proprietari.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

One comment

  1. As mai adauga inca un paragraf intitulat sugestiv PROSOCIAL. Doar o atitudine corecta vizavi de internet poate avea urmari benefice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com