Home >> Sanatate >> Cum pot ajuta imprimantele 3D la vindecarea cancerului

Cum pot ajuta imprimantele 3D la vindecarea cancerului

Cand oamenii de stiinta testeaza noile medicamente asupra celulelor canceroase, fac acest lucru in limitele bidimensionale ale vasului Petri. In cazul in care medicamentul testat da rezultate bune, urmatoarea etapa este sa mute celulele in mediul 3D pentru a vedea modul in care abordeaza medicamentele aceste tumori la animale. Daca si aici totul este bine, atunci, in cele din urma, cercetatorii incep studiile clinice pe oameni.

Dar ce se intampla daca testarea si tratamentul ar putea incepe tridimensional? Tumorile, la urma urmei, exista in 3 dimensiuni, nu doar doua. Pentru a veni cu noi moduri de testare si tratare pentru cancer, oamenii de stiința trebuie sa fie capabili sa lucreze cu tumori nu doar axa X si Y, cat si pe axa Z.

Raspunsul se afla in imprimarea 3D. Datorita echipei conduse de Dr. Wei Sun de la Universitatea Drexel din Philadelphia, tumorile 3D pot fi acum biofabricate folosind imprimante 3D, care creeaza un amestec de biomaterial canceros si sanatos, bucata cu bucata, intr-o rezolutie infinit mai mare decat media actuala. Aceasta tehnologie ar putea revolutiona modul in care se incearca vindecarea cancerului.

Potrivit dr. Sun, exista o mare discrepanta intre ceea ce functioneaza in doua dimensiuni fata de trei dimensiuni, asa cum exista si intre ceea ce functioneaza la animale fata de om. Aceste deconectari sunt motivul care face ca dezvoltarea de noi medicamente de cancer sa fie atat de scumpe. Cercetatorii nu se pot baza doar pe o formula atunci cand trec la fiecare mediu nou; testarea are nevoie de timp, rezultatele trebuie sa fie documentate si de multe ori trebuie aduse modificari formulei originale.

Cu tehnologie de imprimare 3D, o tumoare existenta poate fi imprimata la fel de usor cum cresc celulele canceroase intr-un vas Petri. Imprimanta are o rezolutie extrem de mare, ceea ce permite celulelor sa fie plasate cu precizie incredibila: O celula medie are 20 de microni, in timp ce imprimanta poate plasa celule individuale de doi sau trei microni. Asta inseamna ca doctorii pot imprima tumori extrem de specifice, intr-o multitudine de forme si dimensiuni diferite.

Testarea medicamentelor impotriva cancerului va fi mai usoara datorita acestei noi tehnologii. Fiecare tumoare este diferita de cancer mai ușor este doar unul dintre numeroasele utilizări ale tehnologiei Sun. Fiecare tumora este diferita, astfel incat apare posibilitatea de a folosi tehnologia pentru a simula tipuri de cancer individuale ale pacientilor astfel incat sa fie gasit cel mai eficient medicament. Si cine spune că aceasta tehnologie trebuie sa se oprească la cancer?

„Medicii vor fi capabil sa imprime tesuturi, pentru a face organe ieftine” spune Dr. Sun. „In 10 ani, fiecare laborator si spital va avea o imprimanta 3D, care poate imprima celulele vii.”

 

via fastcoexist

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


two + nineteen =

Booking.com