Home >> Sanatate >> Cum pot salva legumele lumea

Cum pot salva legumele lumea

Legumele nu doar ca sunt nutritive (legume sunt pline de vitamina A, fier, proteine​​ si alte elemente nutritive), dar acestea adauga o zona de culoare si arome la fiecare masa si pot juca un rol critic in vindecarea sistemului alimentar.

Desi sunt cunoscute efectele benefice ale legumelor, acestea sunt prea adesea trecute cu vederea ignorate de către cercetatori si oameni de stiinta, guverne si nu in ultimul rand, lipsite de finantarea necesara, pentru ca foarte putin din munca de cercetare este dedicata legumelor, cercetarea fiind de obicei concentrata asupra culturilor de baza (porumb, soia, grau etc).

Legumele sunt chiar considerate un lux pentru multi oameni de pe glob si chiar mai mult, in unele cazuri legumele indigene sunt considerate a fi buruieni, nu alimente. Ca urmare, aproximativ 2 miliarde de oameni din intreaga lume sufera de deficiente de micronutrienți care pot împiedica dezvoltarea mentala si fizica a oamenilor si au impact asupra dezvoltarii economice locale.

Legumele sunt de asemenea, benefice in regiunile afectate de seceta. Potrivit cercetatorilor de la AVRDC legume autohtone sunt mai rezistente la seceta si boli decat culturile de baza, pentru ca legumele sunt de obicei gata de recoltat în mai putin timp decat culturile discontinue, iar legumele pot profita de rezervele de apa limitate si substantele nutritive din sol pana la momentul secetei.

Legumele lupta impotriva bolilor puternice. Centrul Barilla pentru Mancare si Nutritie (BCFN) spune ca prin consumul de legume se poate ajuta la prevenirea bolilor de inima. Studii similare de la Centrul Organic și Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) au raportat ca mancarea a 4-6 portii de legume în fiecare zi poate reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, obezitate si chiar unele forme de cancer.

Legumele sunt pline de substante nutritive. De fapt, acestea sunt unele dintre cele mai nutritive alimente pastrand in acelasi timp un nivel redus de calorii. Legumele contin micronutrienti critici pentru sanatatea umană, inclusiv vitamina A, fier si iod.

In 2013, medicii din New York City au inceput sa prescrie fructe si legume pentru pacientii care sufera sau au un risc crescut de obezitate si alte boli legate de alimentatie (mai mult de jumatate din adulti din New York City sunt obezi sau supraponderali). Participanții la program primesc un bon lunar de 1 dolar/zi pentru fiecare membru al familiei; aceste bonuri pot fi folosite pentru produsele cumparate de la piata de la fermierii locali.

Legumele sunt rentabile. Micii fermieri pot face mai multi bani pe hectar cultivand legume decat sa creasca culturi de baza. In unele tari s-a ajuns ca fermierii sa castige de opt ori mai mult din cultivarea rosiilor decat daca ar fi cultivat orez. In plus, necesitatea de forta de munca intensiva creeaza noi locuri de munca in mediul rural, ceea ce este bine pentru comunitate.

Legumele se adapta si combat schimbarile climatice. In conformitate cu BCFN, legumele, impreuna cu cerealele și fructele, ar trebui sa constituie fundamentul unui sistem de alimentare care pune pe prim plan santatea, reducerea emisiilor de carbon si protejarea mediului inconjurator.

Prin reducerea timpului de crestere si existenta bancilor de seminte, a schimburilor de seminte intre crescatori, se pot pastra culturi de legume pretutindeni in lume, cu o biodiversitate foarte mare si care ajuta agricultorii si cercetatorii sa gaseasca noi soiuri de plante care cresc in conditii extreme.

 

Via Huffingtonpost

Booking.com

Check Also

Taxa pe bauturile dulci este benefica pentru sanatatea oamenilor

Desi suntem obisnuiti sa ne gandim la taxe ca ceva neplacut, iata ca exista unele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com