Home >> Turism >> Cum sa calatoresti cu bani putini

Cum sa calatoresti cu bani putini

Calatoriile fac parte din viata noastra si ne ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim. Probabil o reminescenta a trecutului uman, a migratiilor facute de stramosii nostri, calatoriile ne aduc mai aproape unii de ceilalti si ne deschid noi orizonturi geografice. Fiecare destinatie este diferita si fiecare calatorie implica o buna chibzuire a bugetului alocat, astfel incat amintirea ramasa sa fie placuta iar drumul lipsit de peripetii neplacute.

A calatori cu bani putini este genul de calatorie care place tuturor. Pentru a ajunge insa aici, trebuie sa trecem uneori dincolo de bariera confortului personal si sa alegem solutii alternative care in final, s-ar putea dovedi o alegere mult mai buna, mai incitanta si care poate creea amintiri unice.

De exemplu, pentru cazare exista diverse solutii mult mai ieftine decat hotelurile. Cea mai buna metoda de gazduire este sa nu platesti pentru ea. Exact, acest lucru este posibil. Probabil ati auzit de sistemul numit „couch surfing”, unde sunteti gazduit peste noapte in casa unor oameni, iar de dormit veti dormi pe canapea. Exista insa si sistemul de ospitalitate prin care va platiti prin munca gazduirea sau chiar sistemul in care nu platiti nimic acolo, dar la randul vostru veti gazdui pe altcineva cand va fi nevoie. Schimbul de ospitalitate functioneaza foarte bine in unele tari si s-a dovedit o alternativa viabila pentru a fi adoptata de multi doritori.

Spuneam ca exista si optiunea in care platiti pentru gazduire, dar nu in bani ci prin munca. Solutia este folosita de obicei in zone unde oaspetii sunt introdusi in specificul zonei inclusiv prin munca. Imaginati-va ca toata viata ati stat la birou intr-un oras plin de betoane si blocuri inalte. Veti avea o surpriza sa vedeti de unde vine de fapt mancarea si ce presupune obtinerea ei. Veti primi cazare si va veti bucura de zona respectiva, platind in schimb prin mici servicii prestate in locatia respectiva.

O alta solutie este sa aveti grija de casa cuiva in zona unde vreti sa mergeti. De obicei solutia este folosita de catre cei care vor sa stea o perioada mai lunga de timp intr-o zona si care pot suplini proprietarii in activitatile zilnice. Solutia functioneaza inclusiv ca schimb de case intre proprietari care au activitati similare dar locuiesc in zone diferite.

Solutiile de cazare care implica bani putini sunt hostelurile (retineti litera S), unde veti imparti camera cu mai multi turisti si implicit, pretul camerei va scadea uneori la o treime din valoarea pretului camerei la un hotel. O alta solutie care implica bani putini este inchirierea de apartamente sau doar portiuni de apartament care va ofera strictul necesar pentru cazare.

Un alt mod prin care puteti reduce cheltuielile este sa va gatiti singuri mancarea. In special in zonele unde turismul este dezvoltat sau este sezonul turistic, preturile la restaurante sau alte locatii de profil tind sa fie mai mari decat in mod normal. Folositi magazinele locale mai indepartate de zona turistica pentru a face cumparaturi si a va gati propria mancare. Pe langa faptul ca veti obtine felul de mancare dorit, veti iesi mult mai ieftin decat daca ati fi mancat la restaurant. Multe din destinatiile de cazare au incluse zone unde se poate face o mancare rapida, cu toate ustensilele necesare. Iar acolo unde nu exista, intotdeauna se poate manca un sandwich.

In ceea ce priveste transportul, in loc de a folosi masina personala pentru a vizita o anumita zona, ati putea folosi sistemul de inchirieri auto, mai ales daca nu veti folosi masina pe tot parcursul sejurului sau vreti doar sa ajungeti la o destinatie care necesita o masina. In zonele turistice sau la aeroporturi exista diverse firme care va pot oferi solutii pentru toate buzunarele. Cei care nu vor insa sa conduca sau vor sa simta pulsul zonei, transportul in comun poate fi solutia cea mai ieftina. Ganditi ca un localnic, intrebati localnicii ce solutii de transport sunt necesare pentru a ajunge din punctul A in punctul B cat mai repede si ieftin, sunt cei mai buni ghizi pentru ca experienta ii invata. Chiar si acele autobuze turistice sau taxiurile sunt mai scumpe decat mijloacele de transport in comun, deci folositi acest sistem cat mai mult si veti economisi.

In multe tari exista asa numitele carduri de turism valabile intre 1 si 7 zile. Contra unei taxe modice se pot obtine reduceri sau chiar acces gratuit la multe atractii turistice locale, transport gratuit folosind transportul in comun si uneori chiar reduceri la restaurante sau in mall-uri. Daca sunteti genul care viziteaza muzee sau aveti o lista de atractii turistice pe care e musai sa le vizitati, cardul s-ar putea sa va aduca o reducere de pret substantiala.

Booking.com

Check Also

Destinatii turistice de top in Europa

Continentul european include zeci de limbi, culturi si obiceiuri apreciate de milioane de turisti de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com