Home >> Energie >> Cum sa pastram caldura in casa

Cum sa pastram caldura in casa

Cu iarna care si-a intrat in drepturi, multi oameni se gandesc nu doar sa pastreze caldura in casa ci si sa plateasca cat mai putin pentru producerea ei. Pentru a reusi, casa trebuie bine izolata termic, sa foloseasca facilitatile intr-un mod economic iar actiunile necesare pentru a se ajunge la acest rezultat sa fie usor de realizat, adica sistemele care produc caldura, fie ca e vorba de calorifere, sobe, aeroterme, tunuri de caldura etc. sa nu necesite folosirea unei energii mai mari decat cea obtinuta.

Pe langa actiunile exterioare necesare pentru indepartarea zapezii cu ajutorul unor lopeti sau freze de zapada, sunt necesare si actiuni in interiorul casei care nu costa mult si au impact imediat. De exemplu prin adaugarea unei folii de aluminiu in spatele caloriferelor. Mai ales in casele unde caloriferul este langa un perete exterior, folia va permite limitarea pierderilor de caldura prin perete si reflectarea caldurii inapoi in camera. Exista folii special gandite pentru acest aspect care se pot cumpara de pe site-uri de profil gen Covera.ro sau se pot folosi chiar si folii folosite in bucatarie, desi nu vor avea acelasi efect ca cele profesionale.

Inainte de a porni sistemele de caldura, este necesar sa va asigurati ca acestea functioneaza corect. Daca au fost probleme iarna precedenta sau daca sunt foarte vechi, este indicata o inspectie asupra caloriferelor. Cel putin la blocuri conectate la sistemul comun de termoficare, reparatiile trebuie facute inainte de furnizarea agentului termic.

Ferestrele reprezinta zona cea mai vulnerabila la pierderea caldurii. Oricat de performant este sistemul de geamuri, nu va avea niciodata acelasi coeficient termic ca un zid. Ce se poate face in acest sens? Pare o solutie banala, dar folosirea unor draperii reduce cantitatea de caldura pierduta prin ferestre. Un alt avantaj al draperiilor este ca acestea pot fi stranse in timpul zilei pentru a beneficia cat mai mult de caldura oferita de soare, si inchise noaptea pentru a reduce transferul de caldura dinspre interior catre exterior. Un alt aspect legat de ferestre tine de etanseitatea lor. Verificati ca acestea sa se inchida bine, sa nu existe scurgeri de aer iar garniturile sa fie in buna stare. Aceleasi sfaturi se aplica si in cazul usilor; mai mult, in cazul acestora putem folosi acel sistem care acum pare invechit si demodat: suluri din diferite materiale puse in pragul usilor pentru a bloca curentii de aer.

De la pereti trecem la podele. Chiar daca parchetul este de lemn, nu poate retine caldura in camera la fel de bine cum o face un covor. Covorarele nu sunt doar pentru a da un aspect estetic camerei, ele au fost inventate din motive practice pentru a pastra podelele confortabile si calduroase. Aproape 10% din caldura se iroseste prin podele daca acestea nu sunt izolate.

Booking.com

Check Also

Top energii alternative pentru viitor

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sursele actuale de petrol, gaze si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com