Home >> Social >> Cum sa scrii un CV

Cum sa scrii un CV

CV-ul nu are prea mult timp pentru a face o impresie buna. De fapt, ai la dispozitie doar cateva secunde pentru ca CV-ul tau sa fie remarcat. Ce poti face pentru a te asigura ca vei ajunge la un interviu?

Cautarea unui loc de munca poate fi o provocare, mai ales pentru cei care abia incep sa lucreze sau pentru cei care vor sa se reprofileze. Exisa mai multe variante pentru a gasi un loc de munca, agentii de recrutare, site-uri online unde poti sa vezi toate locurile de munca din Bucuresti si din tara, recomandari, targuri de locuri de munca. Insa orice cautare trebuie sa aiba la baza un CV (de la latinul Curriculum Vitae) in care sunt prezentate informatii despre cel care aplica pentru locul de munca, studiile si acolo unde este cazul, locurile de munca anterioare.

Exista multe formate de CV, chiar si definitia acestuia este diferita in unele tari. Daca in Romania un CV presupune o lista de informatii, in alte tari acesta este cerut doar in mediile academice, acolo unde se pune accent pe experienta de predare/cercetare, pe publicatii, prezentari, premii etc. Pentru restul locurilor de munca se foloseste o versiune prescurtata de circa doua pagini care include informatiile personale, lista crononlogica a locurilor de munca, studii si eventual ceva informatii extra curriculare.

Prezentarea informatiilor este cruciala pentru a obtine un loc de munca sau macar pentru a fi citit de angajator. In primul rand, trebuie definit obiectivul acestui CV. Nu documentul obtine locul de munca, ci interviul. Deci informatiile trebuie prezentate intr-un fel care sa il faca pe angajator sa doreasca un interviu cu expeditorul. Desigur, CV are rostul lui in obtinerea acestui interviu, altfel nu ar mai fi cerut/trimis. Insa in loc de a scrie o lista lunga (si uneori plictisitoare) despre ce calitati ai (ex: disciplinat, creativ, care rezolva probleme etc), incearca sa le conectezi la viata de zi cu zi si la experientele avute la locul de munca. Cu alte cuvinte, calitatile listate trebuie insotite de fapte, altfel sunt doar cuvinte goale.

Se incepe intotdeauna cu informatiile cele mai importante, atat in CV cat si in scrisoarea de intentie. De exemplu, se poate lista la inceput obiectivul profesional care trebuie sa fie cat mai specific locului de munca pentru care se aplica. Acolo unde se stie cine este destinatarul, incepe cu Dl sau Dna X, pentru a face informatia mai personalizata. In scrisoarea de intentie de obicei se explica beneficiile pe care le poti aduce firmei respective daca te angajeaza si de ce esti mai bun decat ceilalti care vor aplica cu siguranta la acel loc de munca. Pentru fiecare angator trebuie sa existe un CV personalizat care sa raspunda cat mai clar anuntului. Nu este nevoie de prezentarea unei imaginii decat daca aplici pentru un rol in film sau model in industria modei.

Odata cu aparitia site-urilor online (vezi de exemplu hipo.ro) a devenit important modul in care sunt folosite cuvintele cheie in cadrul CV. Agentiile si personalul de recrutare din firme cauta dupa anumite cuvinte cheie in dorinta de a gasi CV care sa corespunda solicitarilor lor. Aceste cuvinte cheie sunt de obicei substantive, si se pot afla usor din definitia data de alti angajatori pentru tipul de munca respectiv. Multe site-uri de profil ofera deja optiuni de a gasi cele mai bune cuvinte cheie si de a le alege pe cele mai potrivite.

Folosirea titlurilor care atrag este obligatorie, tinand cont de faptul ca angajatorul ofera circa 5 secunde pentru a decide daca un CV este sau nu interesant. Chiar daca in Romania se merge pe definitia locului de munca respectiv, aceasta poate fi imbunatatita. De exemplu „Contabil” spune foarte putin in titlu, dar „Contabil autorizat vorbitor de limba engleza” are mai multe sanse sa fie apreciat de catre viitorul angajator si nu in ultimul rand, poate aparea de mai multe ori la cautarea efectuata de acesta.

CV trebuie sa fie usor de citit, pentru aceasta se folosesc separatoare de text pentru a defini frazele si propozitiile si numere pentru a atrage atentia (procente atinse, cresteri de vanzari etc). Cuvintele trebuie scrise corect gramatical, cu un font la o marime normala (11 sau 12 px), fara culori tipatoare, semne de punctuatie in exces, majuscule etc.

Odata scris, CV trebuie recitit de cateva ori. Se pot strecura greseli gramaticale, unele fraze suna mai bine dupa ce sunt recitite, altele nu exprima clar informatiile, cuvintele pot fi scrise gresit avand alt inteles. Foloseste diverse moduri de a citi CV, cum ar fi cititul de la sfarsit la inceput sau roaga pe altcineva sa il citeasca, la fel cum cititul dupa cateva zile evidentiaza de obicei mici greseli. Evita jargonul si argoul  si nu folosi expresii cu conotatii negative gen „vechiul loc de munca nu era deloc placut” sau „seful meu nu era deloc intelegator”. Nu include informatii irelevante (afinitatea politica, religie, hobby etc) decat daca chiar sunt relevante pentru acel loc de munca.

Scrierea unui CV nu este o sarcina usoara, dar este o actiune care poate face diferenta intre tine si alt candidat. Retine totusi ca nu exista o reteta perfecta pentru a scrie un CV si ca acesta trebuie adaptat si modificat pentru fiecare loc de munca in parte. Daca nu te descurci, poti apela oricand la firme care au specialisti care te pot ajuta.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

One comment

  1. Bun articolul…il recomand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


twenty − thirteen =

Booking.com