Home >> Social >> Cum se poate lupta impotriva saraciei? Dand bani saracilor

Cum se poate lupta impotriva saraciei? Dand bani saracilor

Pare un raspuns logic, dar ideea de a da bani saracilor nu este niciodata atat de usoara pe cat ar trebui sa fie. Cati bani trebuie dati, ce face cu ei, cine trebuie sa-i primeasca sunt cateva din intrebarile care apar de fiecare data.

Daca pana acum organizatiile de caritate incercau sa rezolve problema saraciei prin diverse programe sociale, prin cursuri de pregatire gratuite etc, in Kenya se desfasoara un proiect care implica acordarea in mod direct a unei sume de bani familiilor sarace.

Sistemul se bazeaza pe optiunea de a trimite bani direct prin intermediul telefonului mobil, ocolind astfel posibile probleme de coruptie intre beneficiarul final si autoritati si unele probleme care apar din cauza programelor indicate de organizatiile neguvernamentale dar care nu tin intotdeauna cont de realitatea din acea tara.

Organizatia GiveDirect a mers pe principiul ca cel care are nevoie de bani stie foarte bine pentru ce are nevoie de acestia. Chiar daca rata de succes nu este 100%, experimentul din Kenya arata ca familiile care au primit 1000$ pentru a-si rezolva problemele au ales sa foloseasca acesti bani in mod pozitiv, prin diverse reparatii in casa, sa-i investeasca in sanatate sau in diverse obiecte care sa-i ajute sa porneasca o mica afacere.

Un studiu independent a arata faptul ca la un an dupa ce aceste familii au primit sumele respective cash , fara obligatii ulterioare, veniturile acestora au crescut cu 34% iar numarul copiilor care duceau lipsa de mancare a scazut cu 42%.

Modelul organizatiei incepe sa fie apreciat si de organizatiile mari, astfel ca in 2014 GiveDirect a oferit peste 6 milioane dolari si a primit alte fonduri de 17 milioane, printre „investitori” numarandu-se fundatia nonprovit Google.org si Good Ventures, fundatia co-fondatorului Facebook Dustin Moskovitz.

Si alte organizatii au incercat sa aplice acest principiu inclusiv in tarile dezvoltate. In London s-a oferit echivalentul a 4500$ pentru 13 oameni fara adapost. Un an mai tarziu, 11 dintre acestia locuiau in case si au cheltuit banii intr-un mod productiv. In New York , un program similar a oferit 8700$ catre familii sarace (cu conditia sa lucreze pentru a realiza diverse obiective), iar la finalul proiectului toate acele familii au avut mai multe economii si mai putine greutati.

Desigur, banii nu sunt panaceul universal pentru acesti oameni si nu pot rezolva si alte probleme. Vor trebui vazute exact efectele in timp ale acestei idei, daca nu cumva da nastere la alte probleme secundare si mai ales, cum poate fi aplicata la scara globala.

Via Fastcoexist

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com