Home >> Featured >> Cum se poate reduce dependenta de televizor?

Cum se poate reduce dependenta de televizor?

Folosim televizorul prea des. Este un fapt binecunoscut de toata lumea si care are implicatii serioase asupra sanatatii fizice si mintale. Din instrument de divertisment temporar, televizorul a ajuns sa fie folosit zilnic depasind cu mult timpul alocat familiei, comunicarii sau educatiei.

Vorbim de perioade de timp care tin aproape la fel de mult ca un loc de munca. In SUA, de ex, in medie se aloca 34 de ore pe saptamana pentru urmarirea emisiunilor la TV, adica aproape un job full time, la care se mai aduaga si alte tipuri de media (telefon, tableta etc).

Mai mult, dependenta de TV se rasfrange si asupra copiilor, care in loc de a petrece cateva minute pe zi urmarind emisiuni gen desene animate, petrec ore in sir, uneori peste 3 ore pe zi. Nu degeaba a aparut expresia „educat cu televizorul” facand referire la copiii care sunt pusi in fata TV pentru ca parintii sa poata face alte activitati in casa.

Care sunt modalitatile prin care se poate reduce dependenta de TV? Evident, cea mai drastica este renuntarea la acest dispozitiv, dar pentru cei care nu vor sa se rupa total de lume, iata cateva sfaturi:

1. In casa trebuie sa existe un singur televizor. Renuntati la TV din dormitor, bucatarie, baie, terasa etc. Un singur TV in incaperea principala unde se strang toti membrii familiei este suficient.

2. Rearanjati mobila in camera unde se afla televizorul. In loc ca acesta sa devina punctul principal de atentie, aranjati mobilierul astfel incat semineul, canapeaua, biblioteca, fereastra sau orice altceva sa devina centrul atentiei. Mai mult, puneti TV intr-o zona care necesita o pozitie de vizionare dificila, cum ar fi intoarcerea capului.

3. Vizionati doar emisiunile preferate. Multi dintre noi butonam telecomanda pana gasim ceva interesant de vizionat. La fel de multi folosim TV si cand mancam, ceea ce duce la alte probleme de sanatate.

4. Ganditi-va la alte activitati pe care vreti sa le faceti. De exemplu, vreti sa terminati de citit cartea cumparata acum ceva timp, asa ca veti aloca 30 de minute pentru a citi din acea carte. Vreti sa iesiti la o plimbare, la o intalnire cu prietenii etc. TV ar trebui sa fie o forma de recompensa, nu distractia in sine.

5. Limitati numarul de minute alocat TV. Fie ca setati o alarma sa va aduca aminte ca a expirat perioada alocata, fie ca urmariri o singura emisiune si apoi stingeti TV, limitati prin orice mijloace timpul alocat.

6. Nu mai folositi telecomanda TV. Va aduceti aminte cand va ridicati pentru a schimba canalele televizorului sau ajusta volumul? Este o actiune care va implica miscare si care in timp va face urmarirea emisiunilor neplacuta.

7. Gasiti-va alte preocupari. Atunci cand aveti altceva de facut, TV iese de multe ori din calcul. Incercati sa faceti miscare, cititi, apucati-va de gatit, de yoga si orice altceva ce va face sa nu mai stati cu ochii in ecranul TV. Asta include si renuntarea la calculator, telefon, tableta, in principiu orice dispozitiv electronic cu ecran.

8. Creati reguli proprii. De exemplu, nu va veti uita la TV cat timp este soare afara, in special daca aveti copii pe care nu-i vreti sa stea in casa cu ochii in televizor.

9. Copiii urmeaza exemplul parintilor. Copiii nu trebuie sa urmareasca emisiunile televizate mai mult de 30 minute-1 ora pe zi si cu siguranta, nu inainte de a se culca. Exista studii care arata cat de mult afecteaza copilul, iar solutia este simpla si eficienta.

Via Treehugger

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

One comment

  1. Dependenta de calculator cum se vindeca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com