Home >> Sanatate >> Cum stai cu sanatatea?

Cum stai cu sanatatea?

Efecturarea de teste periodice si diverse analize medicale ar trebui sa fie un lucru obisnuit pentru fiecare dintre noi. Chiar daca anumite probleme de sanatate apar doar in anumite conditii, este necesar ca anual sa fie facut un control periodic, control ce va include analizele standard si acolo unde este cazul, alte analize specifice simptomelor. In special in cazurile in care problemele de sanatate au aparut brusc sau nu au o explicatie clara, este necesar sa se efectueze o serie de teste care sa includa analize sange, teste de endocrinologie si in cazul femeilor care si-au inceput viata sexuala  de cel putin 6 luni sau cel mult 3 ani, testul Papanicolau, care poate fi facut in cabinetul oricarui medic ginecolog, intr-o clinica sau intr-un spital. Prin această metoda sunt descoperite leziuni inflamatorii, infectii vaginale sau modificari celulare caracteristice, induse de virusul papiloma de tip uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala ce afectează 85% dintre femei.

In cazul adultilor se recomanda anumite teste sangvine si un sumar de urina. Anual ar trebui sa se faca un examen pulmonar (radiografie pulmonara pentru depistarea TBC) si un test Wasserman pentru persoanele active sexual (pentru depistarea sifilisului). In cazul femeilor insarcinate in trimestrul intai al sarcinii se fac analizele uzuale de sange care vor fi repetate si in trimestrul trei.  Pentru copii, importante sunt hemoleucograma si examenul copro-parazitologic. Un alt test recomandat copiilor este calcemia (nivelul de calciu in sange) deoarece acestia au un consum crescut (datorita cresterii) si, astfel, risc de rahitism in lipsa unui aport sau absorbtii corespunzatoare.

Afectiunile endocrinologice sunt complexe nu numai prin faptul ca afecteaza mai multe aparate si sisteme din organism, dar si datorita faptului ca alterarile secretiilor hormonale antreneaza o serie de procese metabolice. Pentru a se pune un diagnostic corect si realiza o urmarire adecvata a tratamentului, intr-o afectiune endocrina este necesara o serie larga de investigatii biologice si mai ales hormonale, realizate din sange sau urina, sub forma unor recoltari simple, sau in dinamica prin analize seriate, in urma administrarii unei substante farmacologice care are rolul de a exercita un efect specific asupra secretiilor hormonale.

Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea normala a organismului uman. Tiroida afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica, si multe altele. In ciuda influentei sale considarabile, glanda tiroida si afectiunile sale nu sunt indeajuns de cunoscute populatiei.

Hemoleucograma este o analiză a sangelui care oferă informaţii despre numarul de globule albe şi rosii si cantitatea totală de hemoglobina.  Rezultatele pot reflecta probleme cu volumul sangelui din cauza deshidratarii sau a pierderii de sange. In plus, această analiza mai poate indica infectii acute sau cronice si alergii.

Marea majoritate a analizelor de sange se recoltează dimineata, pe nemancate. Recoltarea analizelor dupa masa modifica diversi parametrii care pot masca diverse boli. Un exemplu este glicemia care creste imediat dupa masa, ceea ce poate mima un diabet zaharat.

In functie de istoricul pacientului si bagajul genetic, este posibil sa fie nevoie si de alte teste specifice, dar decizia acestor teste trebuie luate de medici specialisti. Informatiile prezentate pe internet trebuie considerate ca fiind consultative si mai ales, nu neaparat corecte, mai ales cand e vorba de tratamente specifice si achizitia de medicamente pentru diverse afectiuni.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 − 2 =

Booking.com