Home >> Editoriale >> Cum stii ca esti dependent(a) de tehnologie

Cum stii ca esti dependent(a) de tehnologie

S-a stricat calculatorul? Telefonul nu mai are baterie? Nu ai mai intrat pe Facebook de cateva ore? Multi dintre noi ne bazam atat de mult pe tehnologie in aceste zile incat deconectarea, chiar si pentru o zi, pare a fi neplacuta si pentru unii dintre noi, stresanta.

Cum iti poti da seama ca esti dependent(a) de tehnologie?

1. Daca nu ai acces la internet, ziua de munca s-a terminat. Nu stiu despre voi, dar pentru jobul meu simplu fapt ca nu am acces la internet inseamna ca nu am cum sa lucrez. Nu pot trimite mailuri, nu pot scrie, nu pot cauta informatii etc. Probabil vi s-a intamplat si voua, iar simplu fapt ca problema a durat ceva timp pana sa se rezolve m-a facut sa vorbesc cu colegul de birou. Pentru ca nu am avut cum sa-i vad ultimele informatii de pe Facebook, a trebuit sa-l intreb ce mai face. Hmm..ciudat, se poate purta o discutie si in acest mod.

2. Nu traiesti momentul. Imagineaza-ti urmatoarea situatie: incerci cu disperare sa ajungi la serbarea de sfarsit de an a copilului tau. Odata ajuns, camera foto nu porneste. Telefonul nu mai are baterie. Dupa lupte eroice  in care ai facut tot posibilul sa incarci putin bateria, realizezi ca serbarea s-a terminat. Incercam sa prindem atat de multe momente pe aparatele noastre, incat uitam sa traim acel moment, uitam experienta principala. Ratam momentul.

3. Nimeni nu iti cunoaste numarul de telefon. Foarte probabil ca numarul sotiei/sotului sa fie memorat in telefon. E foarte posibil sa fie pe una din tastele de apelare rapida, astfel incat nu vei cauta nici macar in agenda dupa numar. Daca iti pierzi telefonul si toate contactele adaugate, este foarte posibil sa nu ai nicio idee cum ai putea intra in legatura cu oricine, pentru a-i spune ceva important.

4. Despartirile se fac folosind tehnologia.  Te gandesti sa faci asta printr-un SMS. Cati dintre noi au purtat discutii serioase prin SMS sau mail? Nu este deloc placut. SMS este un mod usor de a trimite o informatie, dar nu orice. Vine un moment cand o discutie fata in fata este nu doar cea mai buna, este necesara. SMS sau mailul nu vor putea niciodata sa replice emotiile, ba mai mult, ar putea da nastere la interpretari. In timpul petrecut pentru a scrie un mesaj si timpul petrecut pentru a-l intelege („Ce a vrut sa spuna prin „Sunt OK”..este sau nu este OK??)

5. Magazinul din colt nu mai exista. Realizezi cu surprindere ca magazinul de unde ocazional iti faceai cumparaturile a tras obloanele. S-ar putea sa aiba legatura cu faptul ca se comanda totul online, sau ca te astepti ca pretul oferit in magazine sa fie cel putin la fel ca cel online. Pentru ca nu se pune problema de interactiune umana, de acel mic tete-a-tete cu vanzatorul. Este simplu sa comanzi online, sa afli totul online. Nu si la fel de placut. Omul are nevoie de socializare, este o fiinta sociala.

6. Fara telefon, te simti expus(a). Probabil acesta este cel mai clar mod prin care poti spune ca esti sau nu dependent(a) de tehnologie. Telefonul mobil a devenit atat de important in viata noastra incat este cel mai uzitat aparat din casa. Ne intoarcem dupa el daca l-am uitat. Verificam mailurile si apelurile de 30-40 de ori intr-o ora. Din pacate, asta poate duce la situatii total neplacute, inclusiv accidente.

Ce este de facut? Chiar daca pentru multi dintre noi tehnologia este necesara la munca, am putea incerca sa renuntam la ea macar pentru momentele personale, pentru vacante. Acum cativa ani am fost intr-un concediu unde am aflat (si am fost foarte suparat prima zi) ca am semnal doar in podul casei. Nu va imaginati cate scenarii mi-am facut despre cum as putea sa pun telefonul acolo, cum sa-l aud, cum sa ma conectez prin bluetooth a.i sa pot vorbi, cum sa il tin incarcat etc. Pana cand gazda mi-a adus aminte ca sunt in concediu. Adica relaxare. Adica fara tehnologie. Credeti-ma, au fost doua saptamani mirifice. La sfarsitul concediului mi-a fost la fel de greu sa ma intorc in „lumea mea” si sa plec dintr-o zona in care orele se masurau cu ochiul pe cer sau in perioade de relaxare si somn.

Booking.com

Check Also

Un oras fara masini? Foarte..posibil

Un experiment derulat acum 2 ani in orasul sud-corean Suwon a aratat un fapt greu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com