Home >> Tehnologie >> In curand vom folosi baterii electrice organice

In curand vom folosi baterii electrice organice

Un nou tip de baterie organica a fost proiectata de catre oamenii de stiinta si ingineri de la Universitatea Harvard. Bateria ar putea debloca potentialul surselor de energie regenerabile, precum energia eoliana si solara.

Una din problemele cu energia solara si eoliana este ca fluxul de energie electrica nu poate fi constant – soarele apune sau merge in spatele norilor , iar vantul este posibil sa nu fie suficient de puternic pentru a invarti turbinele eoliene. Acest lucru poate cauza probleme in cazul in care aceste sisteme sunt conectate in reteaua electrica , retea care va avea probleme cu manipularea fie a cantitatii masive de energi primita fie a lipsei de energie atunci cand cererea este mare. Se doreste deci un mod mai ieftin de depozitare a unor cantitati masive de energie electrica, situatie care ar fi un mare pas spre dependenta mai larga de aceste surse alternative de energie .

Intr-o lucrare publicata in revista Nature, chimistul Roy Gordon de la Harvard si colegii sai au descris proiectul lor pentru un tip special de baterie fara metal, mai exact o baterie-flux, care foloseste lichide pentru a stoca energia. Lichidele sunt tinute in cutii separate iar atunci cand sunt combinate, produc energie electrica. Partea buna la aceste tipuri de baterii este ca nu exista limite de stocare, bateria putand fi cat de mare se doreste. Modelul actual al echipei este doar un experiment de laborator fiind testat doar prin 100 de incarcari succesive care au aratat rezultate exceptionale, bateria mentinand 99% din capacitatea de incarcare, dar ei cred ca prototipul ar putea fi extins pentru a stoca cantitati mari de energie. Solutia ar fi ideala pentru furnizarea de energie tampon de la panourile solare si turbinele eoliene.

Echipa lui Roy Gordon a construit si testat cu succes o baterie folosind lichide, mai exact un compus organic abundent si ieftin numit chinona. Acest compus se gaseste in plantele verzi, iar tipul specific de chinona folosit de echipa este unul aproape identic cu cel gasit in planta numita rubarba. Bateria echipei de la Harvard functioneaza la fel de bine ca si bateriile tipice care se bazează pe vanadiu, de fapt functioneaza chiar mai repede – permitandu-i sa fie incarcata si descarcata mult mai repede. In plus, compusul chinona se dizolva in apa ceea ce reduce riscul de incendiu.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


17 − thirteen =

Booking.com