Home >> Social >> De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au nevoie, dar care sunt motivele pentru care ajungem sa avem mancare nefolosita in frigidere si dulapuri si care sfarseste de cele mai multe ori in gropile de gunoi?

Un motiv ar putea fi faptul ca suntem predispusi genetic sa facem provizii. Acelasi instinct existent la unele animale poate fi aplicat si la om, astfel ca stramosii nostri au devenit in timp experti la depozitarea alimentelor pentru a le avea cat mai mult timp.

Insa omul modern a dus mai departe acest obicei odata cu schimbarea modului in care beneficiaza de hrana. Posibilitatea de a avea hrana oricand doreste face ca bunurile respective sa isi piarda valoarea pe care ar avea-o daca s-ar munci efectiv pentru fiecare produs in parte. Chiar si disparitia banilor cash ar putea avea efect asupra cumparaturilor, faptul ca nu mai vedem exact cat platim ne face sa acceptam mai usor acele cheltuieli.

Un motiv aparut odata cu abundenta de mancare si dezvoltarea tehnica tine de optimismul oamenilor in estimarea cantitatii de mancare cumparata, optimism dat de cele mai multe ori de campaniile de marketing ale producatorilor. Retete de mancare disponibile oricand, bucatariile care ofera toate facilitatile necesare ne fac sa ne gandim ca am putea gati diverse feluri de mancare pe care altfel nu le-am incerca.

Peste 63% din mancarea nefolosita a fost cumparata pentru retete specifice care nu au fost folosite niciodata sau pentru ocazii speciale care nu s-au intamplat niciodata. Cand oamenii cumpara produse pentru anumite retete, tind sa fie prea optimisti in evaluarea cantitatilor cumparate, nu estimeaza corect numarul de oameni pentru care se cumpara acele produse si tind sa vizualizeze utilizarea unui produs pentru o reteta care nu se va materializa niciodata.

Ce se poate face in aceasta privinta? Sunt recomandate cateva actiuni pentru a rezolva aceasta problema: – rotirea produselor in dulapuri prin aducerea celor cumparate cu ceva timp in urma la vedere, similar modului cum se aduc produsele care expira in curand in magazine.
– planificati o utilizare a produselor, incercand retete pe care le folositi in mod frecvent.
– donati produsele care nu au expirat si cele abandonate altor persoane care le vor folosi.

Booking.com

Check Also

Cum se poate lupta impotriva saraciei? Dand bani saracilor

Pare un raspuns logic, dar ideea de a da bani saracilor nu este niciodata atat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com