Home >> Social >> De ce danezii sunt cei mai fericiti oameni din lume?

De ce danezii sunt cei mai fericiti oameni din lume?

Conform unui raport privind fericirea oamenilor din intreaga lume, cei mai fericiti oameni sunt persoanele din nordul Europei, cu Danemarca in fruntea listei. Statisticile si studiile de caz arata ca marea majoritate a danezilor sunt fericiti atat acasa, cat si la serviciu. Este o performanta greu de atins si la fel de greu de inteles pentru multe tari, in special in tarile in care a munci foarte mult reprezinta modul in care cineva poate fi fericit. De fapt, doar in tarile nordice exista expresia „fericire la locul de munca” (arbejdsglæde), in contradictie totala cu Japonia, unde exista termenul de „moarte din cauza suprasolicitarii”.

Care sunt motivele acestei fericiri in randul danezilor?

Unul din motive este legat de de numarul orelor de munca. Nu doar ca danezi pleaca de la serviciu la o ora rezonabila in cele mai multe zile, dar au si cinci saptamani de concediu pe an, diverse sarbatori nationale si pana la un an de concediu de maternitate/paternitate platit. In timp ce un american lucreaza in medie 1790 ore pe an, un danez lucreaza 1540 de ore, adica 37 de ore pe saptamana (nu sunt luate in calcul sarbatorile si zilele de concediu).

Asta inseama ca danezii au mai multe ore libere pentru ei, iar legatura intre timpul liber si fericire este bine stabilita. Danezii au timp pentru intruniri sociale, sporturi si alte activitati de divertisment si culturalizare. Faptul ca se pleaca de la munca la o ora rezonabila, mersul cu bicicleta sau folosirea mijloacelor de transport de calitate, timpul alocat copiilor, toate acestea contribuie la fericirea danezilor. In plus, daca in multe companii din lume exista acel „cult al muncii suplimentare”, companii daneze recunosc faptul ca angajatii lor au si o alta viata in afara serviciului iar a lucra 80 de ore pe saptamana e rau atat pentru angajati cat si pentru afacere.

Un alt motiv tine de modul in care sunt percepute ideile si comenzile intr-o companie. Daca in multe companii seful are intotdeauna dreptate si se face auzit si simtit peste tot, in cazul companiilor daneze se dau extrem de putine comenzi directe iar angajatii le vad cel mai probabil ca sugestii. Acest lucru inseamnă ca angajatii danezi experimenteaza mai multa autonomie si apreciaza locul de munca. Ca un exemplu, orice firma daneza cu peste 35 de angajati trebuie sa aiba in consiliul directoral reprezentanti al angajatilor, alesi de colegii lor si care au aceleasi drepturi de vot ca si ceilalti membrii ai consiliului de conducere.

La fel de interesant este si faptul ca pierderea unui loc de munca in Danemarca nu echivaleaza cu o catastrofa. Asta pentru ca indemnizatia de somaj este de 90% din salariul lor din ultimii doi ani! Asta face ca un angajat sa nu isi faca probleme pentru veniturile sale, iar atunci cand nu este multumit de locul de munca curent, sa incerce sa isi caute alt loc in alta firma.

Pentru a-si pastra angajatii, firmele si statul danez investesc in pregatirea celor care muncesc. Inca de la jumatatea anilor 1800, Danemarca s-a concentat pe educatia si pregatirea muncitorilor, politica care continua si azi, cu un set elaborat de masuri guvernamentale, sindicate si politici corporatiste care permit aproape fiecarui angajat sa participe la cursuri platite si sa isi imbunatateasca aptitudinile si sa se dezvolte profesional.

Mentalitatea este si ea un motiv pentru care danezii sunt fericiti. In Danemarca exista termenul janteloven, care in esenta spune ca nu esti mai bun decat oricine altcineva. Asta implica respect din partea tuturor, ducand la un sentiment de egalitate intre oameni. Oamenii nu sunt judecati pentru alegerile facute in cariera sau pentru lipsa de ambitie, pentru ca daca sunt fericiti cu alegerea lor, atunci este foarte bine. Simplicitatea si stilul minimalist este un alt motiv care duce la fericire. Danezii apreciaza lucrurile simple si viata simpla, si asta se reflecta in designul si decorarea caselor.

Danemarca este considerata una din cele mai egalitariste societati din lume, atat barbatul cat si femeia sunt incurajati in cariera lor. Taxele sunt mari in Danemarca, dar asta duce la un sistem de sanatate gratuit pentru toti locuitorii sai. Scolile si universitatile sunt gratuite iar absolventii primesc bursa de studii pana la 7 ani de zile. Sumele cheltuite pentru ingrijirea batranilor si copiilor sunt cele mai mari din lume, iar asistenta sociala este foarte bine pusa la punct. Rata scazuta a criminalitatii, forta de politie respectata si increderea in autoritati este la valori maxime in Danemarca.

Booking.com

Check Also

De ce cumparam mancare pe care nu o folosim niciodata?

Este un fapt binecunoscut ca oamenii cumpara si depoziteaza mult mai multa mancare decat au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com