Home >> Energie >> De ce energia valurilor nu este inca vandabila?

De ce energia valurilor nu este inca vandabila?

Acum cativa ani, energia valurilor era privita ca o solutie de top pentru generarea de electricitate folosind surse regenerabile. Cativa ani mai tarziu, cu mici exceptii ale unor centrale instalate local si care produc cantitati mici de energie, solutia se lasa asteptata, fara a exista centrale de marimea celor solare sau eoliene. Care este motivul pentru care aceasta forma de generare a electricitatii nu este inca suficient de dezvoltata pentru a fi vandabila?

Pe langa existenta evidenta a unei zone unde poate fi instalata aceasta solutie, au aparut diverse probleme care trebuie surmontate:

– Oceanul/marea este un spatiu foarte dificil de lucrat cu masini, astfel costul pentru instalare si mentenanta creste. Apa sarata corodeaza materialele, valurile pot deveni foarte violente, trimiterea de echipaje pentru instalare si reparatii poate fi costisitor etc. Centralele eoliene instalate in largul marii sunt un exemplu foarte clar despre ce presupune existenta unor astfel de solutii dincolo de tarm.

– Dincolo de aceste probleme, existenta unor solutii mai facile si ieftine au fost prioritare pentru investitori, iar centralele solare si eoliene s-au dezvoltat tocmai pentru ca sunt mai usor de produs, instalat si reparat.

– In ciuda provocarilor, exista un progres. Programele pilot din Portugalia, Scotia, Australia merg mai departe si probabil ca lucrurile s-ar misca mult mai repede daca s-ar descoperi un prototip functional care sa functioneze foarte bine, odata acesta descoperit cu siguranta se va dezvolta si aceasta solutie ecologica.

– Solutia care se va gasi cand se va gasi, va trebui sa depaseasca problema pretului. Cu preturi din ce in ce mai mici pentru energia solara si eoliana, energia valurilor trebuie sa arate ca poate genera mai multa energie la un pret suficient de atractiv pentru a se investi in acest domeniu. Chiar daca omenirea nu mai doreste sa investeasca intr-o singura resursa de energie si cauta cat mai multe solutii, pretul este inca un element de baza in dezvoltarea unei piete de profil.

In largul coastelor Portugaliei exista inca din 2008 o solutie de mica marime care produce energie folosind energia valurilor. In februarie 2014, Lockheed Martin anunta inceputul unui proiect pentru a crea cea mai mare centrala din lume bazata pe energia valurilor langa coastele Australiei, centrala ce ar trebui sa produca  62.5-megawatt, adica suficienta energie electrica pentru 10.000 de case. Scotia, inconjurata de apele brutale ale Atlanticului si de Marea Nordului, a devenit un centru de cercetare si dezvoltare pentru acest tip de energie, guvernul aproband anul trecut crearea unei instalatii de 40 MW langa Insulele Shetland.

Gasirea unei solutii pentru utilizarea acestei forme de energie regenerabila a dus la crearea de sisteme diverse, de la acei „serpi” marini pana la geamanduri si chiar dispozitive instalate pe fundul marilor care folosesc diferenta de presiune atunci cand trece un val. Unele dispozitive transmit electricitatea prin cabluri catre centralele de pe tarm in timp ce altele transfera energia mecanica catre tarm unde aceasta este transformata in energie electrica. Ramane de vazut ce solutie va fi mai buna.

Gandindu-ne cat de mult au progresat centralele solare si eoliene, cu siguranta se va ajunge si la un moment de rascruce pentru energia valurilor, cand un prototip se va dovedi suficient de functional si de usor de utilizat pentru a fi produs in masa. Este o nisa unde probabil doar cei care sunt pasionati sau vizionari incearca in acest moment sa investeasca eforturi si bani. Energia valurilor are un potential urias, trebuie doar gasita solutia propice pentru a fi folosita de catre omenire.

 

Via TreeHugger

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com