Home >> Editoriale >> De ce nu lucram doar patru zile pe saptamana?

De ce nu lucram doar patru zile pe saptamana?

Este o intrebare care incepe sa apara din ce in ce mai des in diverse tari. Daca acum cateva sute de ani nu exista nici macar notiunea de zile libere iar acum cativa zeci de ani a lucra doar cinci zile pe saptamana parea o idee nebuneasca, iata ca acum se pune problema de patru ore pe saptamana.

La inceput, scurtarea timpului de lucru a fost gandita ca o solutie la problema angajatilor prin „rularea” mai multor angajati pe acelasi post; azi lucrurile se vad din prisma beneficiilor pentru angajati dar si pentru companii. Asta si pentru in luna iulie din acest an, in UK se vorbea de avantajele celor patru zile si mai ales, de dezavantajele celor 40 de ore saptamanale: stres, hipertensiune arteriala, probleme de sanatate mintala.

Unele tari experimenteaza deja saptamana scurta de lucru. In Olanda exista acest sistem de ceva timp iar unele companii nord-americame incearca sa-l introduca in programul lor iar rezultatele par a fi un moral mai ridicat, o putere de concentrare mai mare si posibilitatea de a atrage si retine cei mai buni lucratori din domeniu.

Companiile incep sa aprecieze aceasta idee, gasind diverse avantaje. Co-fondatorul Google, Larry Page, este un sustinator al acestei idei si spune ca ideea ca toata lumea trebuie sa munceasca din plin „nu este adevarata”. In mod interesant, 70% din milionarii lumii cred ca saptamana de lucru de patru zile este o „idee valida”, iar recent, miliardarul mexican Carlos Slim vorbea de saptamana de trei zile, zile insa in care efortul depus era extrem.

Care ar fi avantajele unei saptamani de patru zile?

Creste productivitatea angajatilor. American Online si Salary.com au facut sondaje care arata ca in medie, un angajat iroseste aproape doua ore in fiecare opt ore de lucru facand lucruri gen apeluri personale sau navigand pe internet. Daca li s-ar da ocazia, cei mai multi dintre angajati ar renunta cu placere la aceste obiceiuri in schimbul unei saptamani de patru zile.

Este bine pentru mediul inconjurator. Reducerea programului saptamanal de lucru cu o zi inseamna reducerea consumului de electricitate si a carburantului folosit pentru transportul catre si dinspre serviciu, atat pentru masinile personale cat si pentru transportul in comun. Mai putini soferi inseamna un transport mai rapid, mai putin timp in trafic deci reducerea poluarii.

Angajatii sunt mai fericiti. Este evident ca doar a munci pentru a avea ce manca nu este un stil de viata placut. Saptamana de patru zile ar fi o varianta buna pentru moralul angajatilor pentru ca acestia petrec mai mult timp cu familia, cu hobby-urile fiecaruia si se implica in viata comunitatii.

Forta de munca este mai sanatoasa.  Multi angajati merg la doctor in timpul programului pentru ca nu exista alta perioada a zilei in care acestia o pot face. Ironic, unul din motivele pentru care merg la doctor este chiar faptul ca lucreaza prea mult. Multe din problemele actuale precum obezitatea, durerile articulare, problemele de somn si de inima sunt legate de prea multe ore petrecute stand pe un scaun sau fortand corpul prea mult timp in decursul unei saptamani, fara a-i da posibilitatea de regenerare completa.

Este putin probabil ca acest stil de lucru sa fie adoptat la nivel national si nici multe companii nu se inghesuie sa o faca, incercand diverse variante. Multe firme nu accepta acest lucru considerand ca astfel le scade competitivitatea pe piata sau ca sumele pe care le vor plati sunt prea mari pentru perioada de timp lucrata. In timp se vor testa si gasi solutii care probabil vor fi aplicate la nivel macroeconomic, dar va mai dura ceva timp.

Booking.com

Check Also

Un oras fara masini? Foarte..posibil

Un experiment derulat acum 2 ani in orasul sud-corean Suwon a aratat un fapt greu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com