Home >> Turism >> Delta Dunarii – frumusetea salbatica a naturii

Delta Dunarii – frumusetea salbatica a naturii

Apele Dunarii care strabat 2860 km de la izvoare pentru a se varsa in Marea Neagra, formeaza cea mai mare  si mai bine conservata delta din Europa. Delta Dunarii gazduieste peste 300 de specii de pasari precum si 45 de specii de peste de apa dulce in numeroasele sale lacuri si mlastini care acopera peste 8% din suprafata Europei.

Rezervatia Delta Dunarii cu numeroase sale lacuri cu apa dulce interconectate prin canale inguste ofera intinderi imense de vegetatie acvatica. La sol, terenul este acoperit de salcii, arin si stejar. Exista, de asemenea, zone de nisip acoperite cu iarba pene si alte specii de stepa . Intinderile de apa si uscat care s-au format aici confera conditii de viata bune pentru un numar mare de specii de plante si animale. Stuful formeaza una dintre cele mai intinse suprafete compacte din lume, iar padurile Letea şi Caraorman reprezinta limita nordica pentru doua specii de stejar.

Zona a devenit apreciata pentru frumusetea sa si se organizeaza numeroase excursii Delta Dunarii unde se gaseste usor cazare la orice hotel Delta Dunarii, folosind fie sistemele de rezervari online fie agentiile de turism. In cadrul rezervarilor sunt incluse diverse servicii pe langa cele de gazduire, foarte utile in cazul firmelor care doresc sa organizeze team building-uri, inchiriere ambarcatiuni sau diverse petreceri in Delta Dunarii, toate insa fiind supuse termenilor obligatorii intr-o rezervatie naturala. Delta poate fi explorata prin croaziere pe Dunare sau in excursii de o zi cu barca de la Tulcea, unde se pot gasi hoteluri apreciate, restaurante specializate în preparate din peste si Muzeul Deltei Dunarii.

Calatorii pot petrece trei sau mai multe zile explorand pasajele sale de apa, intalnind cea mai mare concentratie de colonii de pasari din toata Europa. Labirintul de canale marginite de stuf, salcii si stejari incurcate in liane, ofera un teren perfect pentru reproducerea nenumaratelor specii de pasari, unele dintre ele venind de la distante mari, din China si Africa. Milioane de pelicani egipteni ajung aici în fiecare primavara pentru a-si creste puii, în timp ce un numar mare de gaste arctice vin aici pentru a scapa de iernile aspre din Europa de Nord.

Iata cateva informatii interesante despre Delta Dunarii:

– Formata pe o perioada de mai mult de 10.000 de ani, Delta Dunarii continua sa creasca datorita celor 67 de milioane de tone de aluviuni depuse de Dunare in fiecare an.

– Dunarea este fluviul care traverseaza cele mai multe tari de pe planeta, trecand prin sau formand granita pentru Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Ucraina si patru capitale de tari: Vienna, Bratislava, Budapesta si Belgrad.

– Delta este formata in jurul celor trei canale principale ale Dunarii, numite dupa porturile respective: Chilia (la nord), Sulina (in mijloc) si Sfantu Gheorghe (in sud).

– Rezervatia Biosfera Delta Dunarii are cea de-a treia cea mai mare biodiversitate din lume (peste 5.500 de specii de flora si fauna), depasita doar de Marea Bariera de Corali din Australia si de Arhipelagul Galapagos din Ecuador.

– Delta Dunarii este casa la peste 60% din populatia lumii de cormorani mici (Phalacrocorax pygmaeus), 50% din gaste cu gat roșu (Branta ruficollis) si cel mai mare numar de pelicani (Pelecanus onocrotalus) si pelican cret (Pelecanus crispus) in Europa precum si locul unde se gaseste cea mai mare intindere de stuf din lume, peste 240.000 hectare.

– In Delta Dunarii locuiesc 15.000 de oameni care traiesc in 28 de sate si un oras (Sulina).

– Zona a fost atestată pentru prima data de către Herodot din Halicarnas (484-425 i.Hr.).

– Mai mult de jumatate din Rezervatia Biosferei Delta este practic intacta.

Booking.com

Check Also

Cu familia in vacanta

Mai este putin pana la inceperea sezonului estival si multi dintre noi si-au facut deja …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com