Home >> Sanatate >> Dieta parintilor la momentul conceptiei poate influenta ADN copilului

Dieta parintilor la momentul conceptiei poate influenta ADN copilului

Am auzit cu totii cat de important este sa mananci sanatos in timpul sarcinii. Cresterea unui copil este un efort mare si alimentatia mamei influenteaza dezvoltarea si sanatatea copilului. Dar v-ati gandit vreodata cat de importanta este dieta mamei in momentul conceptiei?

Un studiu publicat saptamana trecuta in Nature Communications arata ca alimentatia mamei in timpul perioadei periconceptuale (perioada de timp dinaintea conceptie pana in primele luni de sarcina), poate modifica ADN-ul fatului.

Cercetatorii au analizat dietele a 167 de femei din Gambia rurala, o natiune a Africii de Vest, unde aportul nutritional variaza foarte mult in functie de sezon. Jumatate din femeile au concepute in timpul sezonului uscat, care este cunoscut sub numele de „sezonul de recoltare”, iar cealalta jumatate au conceput in timpul sezonului ploios, sau „sezonul de foame.”

Copiii conceputi in timpul sezonului ploios, o perioadă a anului când femeile din Gambia mananca verdeturi care sunt bogate in acid folic, au aratat constant rate ridicate de metilare a ADN-ului, valori care au fost in contradictie cu ipoteza initiala a cercetatorilor”. Atunci cand se produce metilarea ADN, regiuni de gene sunt etichetate de compuși chimici numite grupuri de metil, care care blocheaza aceste gene. Metilarea necesita prezența unor substante nutritive esentiale, cum ar fi acidul folic, vitaminele B2, B6, și B12.

Metilarea ADN-ul este un exemplu de forma modificata „epigenetic”, care este o modificare externa a ADN-ului care se pornesc sau opresc genele. Aceste modificări nu modifica secventa ADN, dar determina modul in care celulele „citesc” aceste gene. De exemplu, culoarea blanii unui soarece este determinata de dieta mamei, care implica un factor de mediu extern, și prin urmare epigenetic si care va afecta puii.

Ce inseamna asta pentru femeile care vor sa aiba copii? Este mai important ca niciodata ca acestea sa manance sanatos si bine inainte sa ramana insarcinate, sa isi controleze starea de sanatate atat prin exercitii fizice cat si prin mancare.

Insa dieta mamei nu este suficienta pentru a oferi copilului cele mai bune sanse. Un studiu de la Universitatea McGill a descoperit ca dieta unui tata inainte de conceptie este la fel de importanta ca a mamei cand vine vorba de a influenta sanatatea copilului. Studiul a examinat acidul folic (vitamina B6) care provine de la legume cu frunze verzi, carne, fructe și cereale, si este cunoscut pentru a reduce probabilitatea de defecte congenitale si avort spontan. In cazul unor valori mici ale acidului folic, creste cu 30% probabilitatea pentru copil de a avea defecte din nastere.

Concluzia cercetatorilor a fost ca sperma este in masura sa aiba o memorie a mediului in care se afla tatal, inclusiv privind dieta si stilul de viata. Asta inseamna ca atunci cand parintii mananca multe grasimi, au diete fast food sau sunt obezi sau orice alta situatie care ii face sa obtina greu acid folic in dieta lor, sau daca vor bea si fuma excesiv, toate aceste informatii vor trece la urmasii lor. Parintii trebuie deci sa se asigure ca au un stil de viata sanatos, bine echilibrat, inainte de a concepe un copil.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


one × one =

Booking.com