Home >> Tehnologie >> Dispozitivul care pastreaza produsele proaspete pentru o saptamana fara refrigerare

Dispozitivul care pastreaza produsele proaspete pentru o saptamana fara refrigerare

In tari precum India sau Uganda, unde fermierii se lupta sa produca suficienta mancare pentru a suplini cresterea populatiei, circa 40% din culturile produse nu ajung niciodata sa fie vandute. Fara bani pentru frigidere unde sa depoziteze marfa – si in multe cazuri, fara curent pentru a folosi un frigider – fructele si legumele se strica inainte de a ajunge la consumatori.

O noua solutie ieftina ajuta la pastrarea produselor de 10 ori mai mult decat sunt pastrate in acest moment, fara a folosi refrigerarea (pastrarea produselor la temperaturi aproapiate de punctul de inghetare, dar molecula de apa ramane in stare lichida). In loc de a raci produsele, Wakati, cum se numeste dispozitivul, le pastreaza hidratate. Folosind un panou solar pentru a genera electricitate, acest dispozitiv pastreaza bananele sau mango la fel de bine ca un frigider scump, protejandu-le in acelasi timp de caldura astfel incat produsele sunt proaspete tot timpul.

Produsul a fost inspirat de racitoarele traditionale care folosesc evaporarea apei, folosite de sute de ani. Insa aceste dispozitive folosesc mult prea multa apa pentru a fi o solutie sustenabila. Dar designerul de produs Arne Pauwel a remarcat ceva interesant: refrigeratoarele pastreaza produsele fara a reduce temperatura foarte mult.

Pauwels a proiectat o structura simpla ca un cort pentru sistemul sau, folosind o prelata si un cadru, cateva fermoare si un evaporator in interior. Testele au aratat ca functioneaza chiar mai bine decat racitoarele tranditionale: salveaza apa si se sterilizeaza singur, asa ca nu cresc ciuperci in interiorul sau. Microclimatul umed ajuta astfel la conservarea celulelor fiecarui fruct sau leguma pastrat in structura.

Chiar daca microclimatul nu rezista la fel de mult ca in cazul unui frigider, perioada este suficienta pentru ca produsele sa ajunga cu bine in piete si la comercianti. „Wakati se concentreaza asupra pastrarii produselor pe termen scurt – pana la 10 zile- dar la fractiune din costul si energia folosita de un frigider”, spune Pauwels. Produsul mai are si avantajul ca pastreaza greutatea produselor, astfel incat acestea pot fi vandute la un pret mai bun.

Creatorul a lucrat cu o companie de imprimante 3D pentru a face primul prototip si primul lot de dispozitive, care vor fi testate in Haiti, Uganda si Afghanistan de catre Cordaid, o organizatie nonprofit olandeza, urmand ca apoi Wakati sa fie produs si vandut catre consumatori si producatori. Pretul produsului este pentru moment de 100$, dar se lucreaza la reducerea pretului.

Booking.com

Check Also

Ferme verticale in cladiri de birouri

Lipsa spatiului pe orizontala pentru culturi agricole ii face pe japonezi sa foloseasca fiecare loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com