Home >> Editoriale >> Domenii care vor fi schimbate radical prin folosirea imprimantelor 3D

Domenii care vor fi schimbate radical prin folosirea imprimantelor 3D

Ne apropiem cu pasi repezi de existenta unei imprimante 3D in fiecare casa. Cel putin aceasta este dorinta multor producatori, si asta pentru ca aceste imprimante vor schimba din temelii multe domenii unde pana acum cativa ani era de neconceput sa existe o varianta viabila. Chiar daca mai sunt multe de rezolvat incepand de la consumul excesiv de „cerneala” (materialul folosit pentru a crea produsul) pana la curentul si timpul consumat pentru producerea unui singur produs, imprimantele 3D par a fi solutia pentru viitor.

Un prim impact va fi asupra mediului inconjurator. Imprimantele 3D vin cu avantajul utilizarii unei cantitati reduse de material spre deosebire de productia clasica. In cazul producatorilor, se vor imprima doar atatea produse cat este nevoie, fara a mai fi nevoie de stocuri in avans. In loc sa se arunce intreg produsul, vom inlocui partile stricate cu componente imprimate direct acasa, ceea ce va reduce consumul de combustibil si transportul de la producator la destinatar.

Revolutia imprimantelor 3D se va rasfrange si asupra designului si artelor. Printre promotorii acestui curent se numara si un artist roman, Ioan Florea, care in aceasta perioada strabate America de la Illinois catre Manhattan cu productiile sale artistice create folosind imprimarea 3D. Au aparut creatii artistice in domeniul modei si picturii, de exemplu muzeul Van Gogh din Amsterdam a facut echipa cu Fujifilm pentru a crea in format 3D diverse opere ale pictorului.

Educatia va benefica la randul sau de aceste inovatii. In SUA, MakerBot, poate cel mai cunoscut producator de imprimante 3D a lansat o strangere de fonduri pentru ca in fiecare clasa din scolile americane sa existe o imprimanta 3D. Mai mult, compania vrea sa doteze universitatile cu astfel de sisteme pentru a le permite programatorilor, inginerilor, arhitectilor si artistilor sa se pregateasca pentru aceasta tehnologie.

Nici macar domeniul aeronautic nu va scapa de acest trend. NASA a anuntat recent ca vrea sa foloseasca imprimante 3D in spatiu, care vor produce piese in gravitatie zero, cu speranta ca misiunile spatiale vor fi mai bine aprovizionate cu  instrumente si alte gadget-uri pentru astronauti in timp ce acestea sunt in spatiu. Mai mult chiar, acestia isi vor putea printa mancarea in spatiu, ceea ce va bucura cu siguranta astronautii care probabil s-au saturat de mancarea lichida din tuburi. Vedeti in videoclipul de mai jos cum este printata o pizza.

Un impact major va fi asupra produselor create in cantitati mari. Un prim exemplu este mancarea, orice produs care este lichid sau solid poate fi imprimat 3D. Armata va beneficia la randul ei de creare de produse in mod rapid si in canitati mari, deja s-a imprimat 3D primul pistol complet functional. Un impact enorm va fi asupra eletronicelor, marimea si forma produselor actuale le fac candidati perfect imprimarea 3D. La fel, industria auto si aviatica beneficiaza deja de aceasta tehnologie, Ford folosind componente imprimate 3D pentru masinile sale, iar unele componente pentru avioane sunt create folosind tehnologia imprimarii 3D.

Va fi o revolutie si in medicina prin existenta bio-printurilor, tehnologia care foloseste un sistem asemanator imprimatelor actuale pentru a crea tesuturi vii. Chiar daca starneste polemici etice si religioase, tehnologia poate ajuta enorm pacientii care au nevoie de organe de transplant care vor fi astfel disponibile oricand este nevoie si fara sa mai fie respinse de sistemul imunitar al pacientului pentru ca vor fi create din propriile sale celule.

Nici copiii nu vor fi uitati, daca pana acum plangeau ca vor o jucarie, acum o vor cere direct acasa de la parinti care le vor printa prin cumpararea de matrice sau incercandu-si talentul artistic. In casa vom avea produse imprimate 3D, vom purta haine si bijuterii personalizate si create cu aceasta tehnologie. Se estimeaza ca pana in 2030 industria imprimarii 3D acasa va ajunge la 70 miliarde dolari.

La nivel global se va produce o schimbare majora in economie. Vorbim deja de case imprimate 3D cu planuri ca intregi cladiri sa fie realizate in acest mod. Multe companii vor adopta aceasta tehnologie pentru a produce creatii care se vor concentra asupra solicitarilor de tot felul.

Viitorul imprimantelor 3D pare asigurat iar cu salturile tehnologice actuale este foarte probabil ca toate aceste predictii vor fi atinse si cu siguranta aceste imprimante isi vor gasi intrebuintarea si in alte domenii.

Booking.com

Check Also

Un oras fara masini? Foarte..posibil

Un experiment derulat acum 2 ani in orasul sud-corean Suwon a aratat un fapt greu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


15 − 13 =

Booking.com