Home >> Tehnologie >> DrinkPure este un dispozitiv ieftin si eficient pentru filtrarea apei

DrinkPure este un dispozitiv ieftin si eficient pentru filtrarea apei

Ne place sa mergem in calatorii, dar odata ajunsi departe de confortul casei intampinam diverse solicitari care pot face diferenta intre o vacanta perfecta si un dezastru. Este si cazul apei de baut. Calitatea apei care poate fi folosita in diverse situatii si locatii, de la drumetiile montane pana la locuitorii din multe tari africane si din India, este departe de standardul de sanatate actual.

Lipsa apei potabile este o problema foarte grava, circa 3.4 milioane de oameni mor anual din aceasta cauza, in timp ce 780 de milioane de oameni nu au acces la apa potabila. Sunt cifre enorme care arata potentialul unor dispozitive care sa filtreze apa existenta si sa o faca utilizabila de catre oameni.

In lume exista deja diverse dispozitive care filtreaza apa pentru ca aceasta sa devina potabila. Din pacate, multe dintre aceste dispozitive sunt fie prea scumpe pentru a fi folosite in tarile sarace, sunt putin fiabile sau ofera o cantitate mult prea mica de apa potabila pentru a fi folosite. Desigur, exista optiunea de a fierbe apa, dar asta nu va inlatura metalele din apa sau alte chimicale care ajung in apa raurilor.

Solutia oferita de un grup de cercetatori elvetieni este de a folosi un dispozitiv care se poate aplica pe orice sticla de plastic actuala, deci nu necesita dezvoltari ulterioare, si care poate fi folosita imediat, ca si cum s-ar bea direct din sticla. Se aplica astfel principiul osmozei inverse, care forteaza apa sa iasa prin filtrele dispozitivului. Iar cum moleculele de apa sunt cele mai mici obiecte dintr-o solutie apoasa, se poate spune ca se bea apa pura.

Odata ce filtrul este atasat sticlei, acesta poate fi folosit pentru circa 300 de litri de apa si poate fi oricand inlocuit cu altul nou. Filtrul functioneaza in trei etape: prima etapa opreste particulele mari, cum ar fi resturi de plante sau murdarie. In a doua etapa, un strat de substante chimice bazate pe carbune  Filtrul funcționează în trei etape: o „pre-filtru” prinde cele mai mari particule, cum ar fi resturi de plante sau murdărie, apoi retine particulele mici, chimicalele si metalele grele, apoi o membrana polimerica dezvoltat la ETH Zurich, filtreaza bacteriile la un nivel de 90 microni.

Dezvoltatorii au apelat la o platforma de crowdfunding pentru a-si finanta proiectul si deja au depasit suma dorita, dovada ca proiectul a fost bine primit de public iar suma ceruta este rezonabila. Mai mult, dezvoltatorii anunta ca orice suma primita peste valoarea solicitata va fi folosita in proportie de 80% pentru productia si implementarea dispozitivului in tarile in curs de dezvoltare, inclusiv prin crearea unei fabrici locale, iar restul va fi folosit pentru imbunatatirea proiectului.

 

Articol recomandat de FinanteazaProiecte.ro

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


eighteen + 19 =

Booking.com