Home >> Tehnologie >> Dusul care consuma doar 5 litri de apa

Dusul care consuma doar 5 litri de apa

In medie, un dus de 10 minute consuma circa 150 litri de apa. Este o cifra mare pe care nu o luam in calcul decat la final de luna cand platim factura. Desi exista unele studii care indica faptul ca spalatul prea des predispune corpul la atacul diverselor bacterii care altfel ar fi oprite de uleiurile naturale produse de corpul uman, pentru multi dintre noi a face un dus este o placere, mai ales dupa o zi incarcata.

Cu aceasta idee in cap si inspirat de dusul folosit pe statia orbitala, designerul industrial Mehrdad Mahdjoubi din Suedia a creat sistemul OrbSys (Orbital Systems), sistem care reduce drastic utilizarea apei prin reciclarea ei. Aceasta reciclare este atat de eficienta incat intreg consumul de apa pentru o sesiune de dus ar fi de 5 litri la acelasi debit de apa ca un dus normal. Asta inseamna o reducere de 90% de apa folosita si de 80% de energie consumata, adica un castig de cel putin 1000 euro/an de persoana in functie de tariful la apa si curent din tara respectiva.

Cum functioneaza acest sistem? In podeaua dusului se afla un sistem de reciclare care strange apa folosita si o recicleaza rapid si foarte eficient- apa devine atat de pura incat poate fi bauta -, apoi o incalzeste (alt avantaj al aparatului este ca apa fiind deja calda nu e nevoie de multa energie pentru a fi reincalzita) iar apoi o trimite catre dus.

Sistemul OrbSys a fost integrat cu succes la baile in aer liber din Ribersborg, cladire ce primeste peste 170 000 vizitatori pe an. Doar prin schimbarea a doua dusuri din complex pe timpul verii  s-a obtinut o reducere de 100.000 litri de apa.

Via CNN

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com