Home >> Mediu >> E-Waste – problema deseurilor electronice

E-Waste – problema deseurilor electronice

De parca n-ar fi fost suficienta poluarea atmosferica, sonora, luminoasa etc., de ceva timp a aparut si problema poluarii cu deseuri electronice. Aparatura electronica are astazi o durata de utilizare extrem de scurta, uneori de doar cateva luni. Inovatiile rapide, inlocuirea echipamentelor IT si a celor de birou, combinate cu trecerea de la analog la tehnologiile digitale si televizoare si monitoare cu ecran plat, alimenteaza cresterea numarului de deseuri electronice. In plus, dezvoltarea economiilor in diverse tari, productia de masa din China, Taiwan, India etc duce la scaderea preturilor pentru mai multe produse electrice si electronice, ceea ce facut sa creasca cererea la nivel mondial pentru mai multe produse, care in cele din urma ajung deseuri.

Odata cu prosperitatea si boom-ul tehnologic, ne-am obisnuit ca aproape orice este stricat sau nu mai corespunde standardelor actuale, sa fie aruncat, fara a ne gandi la impactul pe care il au aceste deseuri electronice asupra mediului. Problema este extrem de grava pentru ca la nivel mondial, 20-50 milioane de tone de e-deseuri sunt aruncate in fiecare an si doar 12.5% din acestea sunt reciclate. Chiar daca 80 pana la 85 la suta din produsele electronice au fost aruncate in gropile de gunoi sau in incineratoare, acestea pot elimina in aer anumite substante toxice care provoaca daune in sistemul nervos central si periferic, sange si rinichi.

Pentru fiecare 1 milion de telefoane mobile reciclate, se pot recupera 35,274 de kilograme de cupru, 772 de kilograme de argint, 75 de kilograme de aur sși 33 de kilograme de paladiu. Reciclarea a 1 milion de laptopuri economiseste echivalentul energetic al energiei electrice utilizate de catre 3657 de case, iar pentru a produce un calculator si un monitor este nevoie de 539 de kilograme de combustibil fosil, 48 de kilograme de produse chimice si 1.5 tone de apa. O solutie mai buna este vanzarea sau si mai bine, donarea produselor electronice de genul laptopuri second hand, imprimante ieftine sh sau monitor de calculator second hand, sunt multe persoane care nu isi pot permite un laptop sau un monitor cumparat de nou, iar desi durata de viata a acestor aparate ar putea parea depasita pentru un profesionist, pentru marea majoritate a utilizatorilor care acceseaza internetul sau efectueaza operatii simple sunt mai mult decat suficiente.

Computerele sunt doar o parte a fluxului de e-deseuri. In aceasta categorie sunt incluse si frigiderele si alte aparate de racire si de congelare, combinate cu aparate electrocasnice mari. Toate acestea au reprezentat 44% din totalul e-deseuri pe teritoriul Uniunii Europene. In plus fata de diverse materiale periculoase, deseurile electronice contin si multe materiale valoroase si pretioase. De fapt, pana la 60 de elemente din tabelul periodic pot fi gasite in aparatele electronice complexe.  Un monitor de calculator cu un tub catodic normal (CRT) contine mai multe substante valoroase, dar de asemenea, si multe substante toxice. 

Dincolo de monitoarele CRT, materialele plastice, inclusiv policlorura de vinil (PVC) este este folosita pentru placile de circuite imprimate, conectori, capace de plastic si cabluri. Cand este arsa, PVC elibereaza dioxine, care au efecte nocive asupra sistemelor de reproducere si imunitar. Mercurul care este folosit in dispozitivele de iluminat din ecranele cu ecran plat, poate provoca leziuni ale sistemului nervos, rinichi si creier, si poate fi chiar transmis catre sugari prin laptele matern.

China si SUA sunt cele mai mari tari producatoare de deseuri electronice. Bazat pe volum, China conduce cu 11.1 milioane tone, urmata de SUA cu 10 milioane tone. Dar per locuitor, SUA se detaseaza, cu 29.8 kg la fiecare locuitor, fata de aproape 5 kg in China. In SUA ajung la gunoi in fiecare an peste 100 milioane de telefoane,  peste 4.1 milioane de laptopuri si desktopuri si 20 milioane de televizoare. Dintre acestea, doar 13% sunt reciclate.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


six + eleven =

Booking.com