Home >> Mediu >> Ecologia in Romania

Ecologia in Romania

Folosirea de echipamente si sisteme solare in Romania este inca la inceput, dar utilizarea lor se inscrie pe un trend ascendent. De vina ar putea fi si legislatia ambigua si schimbatoare, dar si lipsa de implicare si promovare a autoritatilor si oamenilor in general cand vine vorba de ecologie si resurse regenerabile. Folosirea sistemelor ecologice ar putea avea un impact enorm asupra nivelului de trai, mai ales in cadrul oraselor, de exemplu prin inlocuirea sau reducerea utilizarii sistemelor roof-top cu sisteme ecologice. Existenta unor acoperisuri verzi, un sistem de ventilatie pasiv, izolarea termica a locuintei ar putea reduce utilizarea de aparate si sisteme pentru aer conditionat sau generarea de energie termica prin utilizarea diverselor dispozitive.

Pe piata exista deja sisteme care ofera diverse solutii tehnice in incercarea de a reduce consumul. Gasim de exemplu un nou tip de centrala termica, care are un randament de pana la 99% prin folosirea unor microprocesoare pentru gestionarea procesului de productie a apei calde, astfel incat caldura produsa de aceasta sa fie cat mai eficient distribuita de catre calorifere / radiatoare de aluminiu. Utilizarea acestor centrale impreuna cu alte solutii de incalzire termica folosind energia regenerabila ar putea reduce semnificativ impactul asupra mediului si asupra costurilor.

Comisia Europeana a dat publicitatii un studiu despre modul in care politica mediului poate ajuta cresterea economica prin intensificarea masurilor de protectie impotriva inundatiilor si prin tranzitia catre taxe mai ecologice. Reorientarea catre solutii impotriva poluarii ar putea genera venituri de 35 de miliarde EUR in 2016, putand ajunge la 101 miliarde EUR in 2025, reprezentand intre 1% si 2,5% din PIB, in functie de statul membru in cauza.

Productia energiei din surse regenerabile a ajuns la o capacitate totala de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014. In sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.704 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.077 MW, microhidrocentrale de 536 MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 95 MW. Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa aceasta tinta a fost deja atinsa la 1 ianuarie 2014.

Producatorii de surse alternative de energie considera Romania o piata foarte buna pentru potentialul eolian si solar. Dovada este data de investitiile facute in acest domeniu, cea mai noua investitie apartinand producatorului chinez de module si celule fotovoltaice Sunowe, cu afaceri de 1,2 miliarde de dolari, care a investit 40 de milioane de euro intr-un parc fotovoltaic cu puterea de 25 MW amplasat pe 50 de hectare langa Miercurea Sibiului. Parcul din Sibiu este cel mai mare pe care compania l-a construit in afara Chinei, compania avand si proiecte in Germania si Spania.

Tot in trendul ascendent privind utilizarea resurselor locale pentru reducerea poluarii se inscrie si intentia de a obtine combustibil din deseuri, care ar putea inlocui 16% din combustibilul conventional folosit pe drumurile europene pana in 2030. In plus, ar putea duce la reducerea cheltuielilor provocate de importurile de petrol si stimularea economiei rurale cu pana la 15 miliarde de euro. Cercetatorii au calculat ca europenii genereaza 900 de milioane de tone de deseuri de hartie, lemn si materiale vegetale in fiecare an, din care aproximativ 220 milioane de tone sunt disponibile pentru producerea de energie.

Acest munte de deseuri ar putea oferi suficienta materie prima pentru a produce combustibil care sa inlocuiasca 37 de milioane de tone de petrol importat in fiecare an pana in 2030, prin crearea unei industrii care la capacitate maxima, ar putea genera pana la 300.000 de locuri de munca si ar putea reduce semnificativ gazele cu efect de sera. Chiar si un obiectiv mai conservator, de aprovizionare cu 2% folosind combustibil obtinut din deseuri, ar putea asigura peste 40.000 de locuri de munca pana in 2020 si poate aduce pana la 2.4 miliarde de euro – in venituri nete – sectoarelor agicol si forestier.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


thirteen − four =

Booking.com