Home >> Energie >> Energia solara devine mai utilizata cu fiecare trimestru

Energia solara devine mai utilizata cu fiecare trimestru

Generarea de energie electrica folosind energia solara stabileste noi recorduri in fiecare trimestru. Aproape fiecare trimestru din ultimii trei ani a insemnat o crestere fata de trimestrul anterior. Primul trimestru din 2014 a doborat recordul din nou, dar va fi la randul sau surclasat de urmatorul trimestru, cand se preconizeaza aparitia de alte centrale de energie solara, mult mai mari decat cele dinaintea lor.

Care este cauza acestei cresteri? Probabil cel mai important aspect este scaderea extrema a costurilor, ceea ce face ca energia solara sa devina competitiva in raportu cu solutiile actuale de electricitate. De exemplu, in 1977 pretul per watt generat folosind energia solara era de 76.67$. In 2013, pretul este de doar 0.74$ per watt, o valoare de peste 100 de ori mai mica.

O bună parte din această scadere a costurilor a venit prin intermediul producatorilor chinezi, iar China nu ezita sa profite de locul sau in aceasta industrie relativ noua. In ultimii ani, obiectivul solar al Chinei pentru anul 2015 a crescut de la 5.000 de megawați (MW) la 10.000 MW, apoi la 20.000 MW, apoi la 40.000 MW. In doar cativa ani, obiectivul sau a crescut de 8 ori, valoarea instalata in 2013 este mai mare decat valoarea preconizata a fi instalata pe toata perioada pana la sfarsitul anului 2015. Mai exact, China a instalat panouri si centrale solare ce pot genera 12.000 de MW, devansand multe alte tari in aceasta cursa. Pe locul doi pentru anul 2013 apare Japonia, urmata de SUA. Daca se urmeaza acest trend crescator, pana la sfarsitul anului energia solara va genera 40 GW la nivel global, iar in 2015 se estimeaza ca valoarea va trece de 50 GW.

 

 

Booking.com

Check Also

Stocarea de energie in rezervoare de sare ar putea fi solutia pentru bateriile de mare densitate

Alphabet, compania mamă a Google, are o divizie experimentală numita X care se concentrează pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


eleven − one =

Booking.com