Home >> Editoriale >> Fermele verticale – solutia pentru hranirea populatiei oraselor

Fermele verticale – solutia pentru hranirea populatiei oraselor

Desi conceptul nu este nici pe departe nou, fiind folosit cu succes inca din antichitate, pentru omenirea moderna poate capata un nou sens. Ar putea deveni sursa locala de hrana pentru populatia oraselor. Se estimeaza ca pana in 2050, 80% din populatia lumii va trai la orase.

Odata cu cresterea numarului de oameni din orase, apare inerent problema hranirii lor. Fermele verticale au cateva avantaje fata de sistemul clasic de ferme:

1. Sunt locale. Asta inseamna ca transportul este efectuat pe distante minime, livrand produse proaspete si reducand astfel poluarea si distrugerea bunurilor in timpul transportului.

2. Pot fi folosite tot timpul anului. Spre deosebire de fermele clasice, in cadrul fermelor verticale culturile pot exista tot timpul anului. Factorul de multiplicare in functie de tipul culturii poate varia de la 4 la 30, deci pe aceeasi suprafata se pot obtine de 4 sau chiar de 30 de ori mai multe produse decat in cadrul unei ferme clasice.

3. Se reduce spatiul necesar culturilor. Odata cu mutarea pe verticala, nu va mai fi nevoie sa fie defrisat pamantul sau sa fie nevoie de suprafete mari pentru a produce aceeasi cantitate de produse. Animalele isi vor recastiga habitatul natural si se va opri desertificarea zonei prin folosirea intensiva a pamantului.

4. Ofera locuri de munca in oras. Fermele verticale pot oferi locuri de munca incepand de la cultivarea plantelor, sortarea si livrarea pana la intretinerea fermei.

5. Pot folosi tehnologii alternative de energie. Consumul de electricitate pentru o ferma poate fi suplinit prin diverse modalitati ecologice de generare de energie produsa local: panouri solare, turbine eoliene,  biomasa etc.

6. Pentru tarile unde spatiul de cultura este mic datorita conditilor geografice, ar putea fi solutia necesara pentru reducerea dependentei de importuri si obtinerea de produse proaspete.

7. Nu este dependenta de natura, culturile putand fi protejate usor impotriva intemperiilor naturale. Mai mult, se poate stabili o temperatura la nivel de etaj astfel incat culturile sa beneficieze de cele mai bune conditii de crestere.

Departamentul pentru  Agricultura si Hrana a Natiunilor Unite estimeaza ca fermierii vor trebui sa produca cu 70% mai multa hrana pana in 2050 pentru a acoperi solicitarile populatiei care va ajunge la 9 miliarde de oameni. Asta inseamna inca 1 miliard de tone de cereale de diverse tipuri si 200 milioane de tone de carne.

In Singapore s-a dat deja in folosinta o prima ferma verticala pentru cresterea plantelor. Chiar daca este un proiect pilot iar marimea fermei este departe de a suplini produse pentru un numar mare de oameni, proiectul demonstreaza ca folosirea hidroponiei ca metoda de irigare si control pentru cresterea plantelor, ar putea reprezenta o solutie viabila in orase. Desigur, exista si alte modalitati de crestere a culturilor, fiecare cu avantaje si dezavantajele lor. Poate ca solutia cea mai buna este de fapt combinarea acestor modalitati de crestere.

Cum ar functiona o astfel de ferma?

Fiecare etaj ar avea propriul sistem de irigare si monitorizare a nutrientilor. Ar putea exista senzori care sa verifice cat si ce tip de nutrieni trebuie absorbiti de plante. Odata cu noile tehnologii care nu vor mai folosi ingrasaminte sintetice ci vor modifica plantele astfel incat acestea sa absoarba din aer azotul necesar, se poate vorbi de o adevarata revolutie a cresterii plantelor. In plus, etajele ar putea dispune de senzori care sa verifice calitatea aerului astfel incat acestea sa nu fie afectate de agenti patogeni.

Cate ferme ar fi nevoie pentru hranirea unui oras?

Evident, depinde de marimea orasului. Se estimeaza ca o cladire de 49 de etaje ar inlocui culturile semanate pe o suprafata de 700 de hectare. De exemplu, pentru populatia orasului New York de 8 milioane de locuitori ar fi nevoie de 150 de ferme verticale fiecare cu 30 de etaje. Fermele ar putea fi dispuse in cadrul orasului in diverse locatii sau chiar imediat langa oras. Chiar daca numarul fermelor ar suplini doar 50% din cantitatea de produse necesare unui oras, impactul asupra mediului ar fi redus foarte mult.

Booking.com

Check Also

China a inchis mii de fabrici care nu respectau standardele de poluare

China se află intr-un „război” total cu poluatorii care nu respectă standardele privind emisiile, închizând …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com