Home >> Sanatate >> A fost descoperita prima legatura directa intre BPA si cancer

A fost descoperita prima legatura directa intre BPA si cancer

Stim deja ca BPA este o veste proasta. Iată un motiv in plus sa ne abtinem de la consumul de chimicale in produsele de consum.

BPA, un compus estrogen gasit in produse comune ca sticlele de apa, canile de supa si alte recipiente din magazin, este considerat a fi un factor pentru probleme de sanatate majore, incluzand obezitatea si schimbari neurologice. Acum, pentru prima data, cercetatorii au gasit o legatura directa intre expunerea la BPA  si cancer, prin studiul efectuat asupra soarecilor.

Cercetatorii de la Scoala Publica de Sanatate din cadrul Universitatii Michigan nu si-au propus sa gaseasca o conectiune intre BPA si cancer. Ei initial sperau sa examineze o legatura intre expunerea la BPA si obezitate.

Studiul a expus soarecii la BPA inca de la inceput prin dieta mamei in timpul gestatitie si alaptatului. Soarecii au fost apoi mentinuti sub o diecta controlata pana la varsta de 10 luni cand au fost eutanasiati. Atunci cercetatorii au realizat ca o mare parte dintre soareci aveau tumori la ficat. Soarecii care au primit cea mai mare doza de BPA au avut de sapte ori mai multe sanse sa faca tumori la ficat decat cei care nu au fost expusi la BPA. Per total, 27% dintre soarecii expusi la BPA au sfarsit cu tumori la ficat. Cu cat au fost expusi mai mult la BPA, cu atat erau mai predispusi sa aiba tumori.

„Aceasta a fost o constatare surpriza, dar a fost intamplatoare. Este un model destul de conservator pentru a studia cancerul la ficat”, explica doctorandul CarenWeinhouse. „Asta pentru ca acei soareci folositi in cadrul studiului se intampla sa fie destul de rezistenti la dezvoltarea tumorilor hepatice, si totusi, tumorile au aparut”.

Studiile anterioare au facut o legatura intre expunerea la BPA in perioada timpurie de viata si leziunile precanceroase, precum si expunerea la BPA si cresterea  sensibilitatii la agenti cancerigeni. Dar aceasta este „primul studiu care arata o legatura statistica semnificativa  intre expunerea timpurie la BPA si tumorile ce apar mai tarziu in viata in orice organ, atunci cand expunerea s-a facut doar la BPA”, spune Weinhouse.

Cauti oferte reducere la farmacia din orasul tau? Gasesti aici oferte Sensiblu Timisoara si Sensiblu Bucuresti.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


11 + 10 =

Booking.com