Home >> Energie >> Franta va pava 1000 km de drum cu panouri solare
Foto: Wattway

Franta va pava 1000 km de drum cu panouri solare

In urmatorii cinci ani ar trebui sa vedem zeci de locuri in Franta care vor folosi panouri solare instalate direct pe astfalt pentru a genera electricitate. Nu este primul plan de acest gen, exista multe alte planuri pentru a folosi suprafata drumurilor pentru generarea de electricitate, tinand cont ca drumurile sunt folosite in medie doar 10% pe zi.

Diferenta fata de alte proiecte va fi data de modul in care se va instala acest drum: panourile solare vor fi lipite peste asfaltul actual pentru a maximiza zona de intindere pentru energia solara. Energia furnizata se produce strict prin captarea razelor solare si nu prin piezoelectricitate si are costuri mult mai mici decat alte proiecte similare pentru ca nu foloseste tehnologii inca scumpe.

Sistemul oferit de firma Wattway, cea care va instala aceste panouri, implica utilizarea unor panouri foarte subtiri, de doar 7 mm grosime, rezistente si cu aderenta buna, care se pot dilata la diferentele de temperatura. Compania spune ca aceste panouri rezista la trafic intens uman precum si la traficul masinilor, cu o durata de utilizare in funtie de trafic intre 10 si 20 de ani, iar energia generata de 20mp de panouri solare pot furniza suficienta energie pentru o locuinta, fiind ideale pentru instalarea pe alea din fata casei sau in fata garajului.

Cel mai probabil insa energia generata va fi folosita cu precadere la iluminatul stradal, al institutiilor publice, teatrelor, muzeelor etc.  Ramane de vazut daca ideea va fi dusa mai departe prin integrarea de senzori care sa preia date despre trafic si vreme, despre starea panourilor solare si chiar sa permita incarcarea masinilor electrice prin inductie.

 

Booking.com

Check Also

Top energii alternative pentru viitor

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sursele actuale de petrol, gaze si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com