Home >> Mediu >> Gradina de acasa

Gradina de acasa

Nu suntem toti agricultori dar asta nu inseamna ca nu putem sa ne crestem singuri legumele dorite. Ce presupune insa cultivarea legumelor acasa? Este nevoie de ingrasaminte sau de ingrediente pentru cresterea rapida a plantelor, gen ingrasamant foliar? Sau mergem pe agricultura organica, folosind reziduri alimentare pentru a creea compost care va fi folosit pe post de ingrasamant?

Cultivarea alimentelor, in speta a plantelor pentru mancare cunoaste o crestere in popularitate. Reduce bugetul pentru cumparaturi si ofera siguranta produselor folosite. Pentru cei care au spatiu limitat – un mic balcon, o terasa sau veranda- containerele sunt o solutie buna pentru cultivarea legumelor.

Daca va surade ideea, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va ganditi la legumele pe care le doriti si plasarea lor in gradina. Situati gradina de legume intr-un loc insorit pentru a permite alimentelor sa inceapa sa cresca de primavara devreme. Pastrati plantele toata vara astfel incat sa aveti tot timpul ceva proaspat si gustos pentru a fi recoltat. Asezati gradina langa bucatarie. Va fi mai usor de verificat si accesat atunci cand este nevoie.

Bucurati-va de seminte legume pentru a obtine produsele in orice anotimp. Inainte de a germina, seminte trebuie sa aiba apa, ca si cum ar fi scaldate de ploile de primavara. Odata ce incep sa se umfle, micul embrion din interior va incepe sa creasca.

Ce se poate cultiva cel mai usor? Rosii, ridichii, mazare, ardei, spanac sunt cateva legume care pot fi cultivate in mica gradina. De ce avem nevoie?

Originare din America de Sud, acesta erbacee perena rosie este bogata in substante nutritive, cum ar fi niacina, potasiu și fosfor, antioxidanți precum licopenul, antociani și caroten, precum și vitaminele A, C și E. Rosiile pot adauga un gust suculent la o varietate de feluri de mancare , cum ar fi salatele, sandwich-urile si pastele. Pentru a cultiva rosii, alegeti o zona cu lumina si testati nivelul pH, trebuie sa fie intre 6 si 7. Pentru a creste pH, adaugati var, pentru a scadea, adaugati sulf. Imprastiati compostul peste pamant si amestecati-l cu pamant. Sapati o groapa pentru fiecare samanta lasant un spatiu de circa 30 cm intre ele, apoi acoperiti-le  cu pamant. Udati semintele cu o sticla cu pulverizator de cateva ori pe saptamana.

Ridichiile  sunt o sursa de potasiu, acid folic, magneziu si calciu si sunt folosite de obicei in salate sau ca si garnitura pentru salate. Ca si rosiile, au nevoie de sol cu pH 6 sau 7 si soare. Plantati semintele la 2 cm de suprafata solului lasand alti 2-3 centimetrii intre seminte. Udati-le usor timp de cateva zile. Ridichiile cresc rapid si ar trebui sa fie gata de recoltat in cateva saptamana. Nu astepati prea mult sau se vor strica.

Morcovul a inceput sa fie folosit in secolul 10 in Afganistan. Bogat in vitamina A, antioxidanti si fibre dietetice, culoarea portocalie a morcovului este data de carotenul pe care il sintetizeaza in timp ce creste. Morcovii sunt deliciosi ca si gustari, folositi in mancare, muraturi sau prajituri. Pentru a-i creste, sapati gropi de 2-3 cm adancime, lasand spatiu de vreo 10-15 cm. Puneti mai multe seminte in aceeasi groapa. Aveti grija ca solul sa fie umed dar tineti minte sa adaugati mai putina apa pe masura ce acestia ajung la maturitate.

Spanacul a fost descoperit intr-o varianta anterioara plantei actuale in India. Bogat in fier si calciu, spanacul poate fi consumat individual sau impreuna cu diverse mancaruri. Pentru semintele de spanac este necesar sa fie sadite la circa 1-2 cm de suprafata si la distanta de cel putin 5 cm una de cealalta pentru a avea spatiu de crestere, intr-un sol bogat in compost si bine irigat.

Mazarea este orginiara din Iordania, Siria si Turcia fiind o sursa de vitamina A, B si C. Pentru a fi cultivata, este necesar un pamant bogat in compost si bine irigat pentru a permite cresterea. Saditi semintele la distanta de 5-10 cm la o adancime de 1-2 cm. Semintele proaspat plantate au nevoie de ceva mai putina apa la inceput, in timp ce plantele mature au nevoie de mai multa apa.

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + 9 =

Booking.com