Home >> Sanatate >> Hartia care poate detecta cancerul

Hartia care poate detecta cancerul

Detectarea precoce a cancerului este adesea cruciala pentru supravietuirea pacientilor, dar in multe parti ale lumii oamenii pur și simplu nu isi pot permite costul unui diagnostic scump. Pentru a combate cresterea ratelor de cancer in tarile in curs de dezvoltare, inginerii de la MIT au dezvoltat un test de urina revolutionar , care foloseste un suport de hartie pentru a putea diagnostica ieftin si eficient in doar cateva minute daca o persoana are cancer. Testul, care functioneaza similar cu un test de sarcina, utilizeaza tehnologia biomarkerilor sintetici pentru a elimina nevoia de echipamente de specialitate scumpe.

Dezvoltat de profesorul  Sangeeta Bhatia de la MIT, tehnologia biomarkerilor sintetici functioneaza prin injectarea unei solutii de nanoparticule in pacient, care va urina apoi pe un test de hartie. Nanoparticulele se vor lega de proteinele tumorale pentru a produce biomarkeri indicativi pentru cancer, care sunt usor de detectat in urina. Pentru a mentine costurile scazute , cercetatorii au adoptat tehnologia utilizata in teste de sarcina , cunoscut sub numele de test de flux lateral, care se va schimba culoarea hartiei in functie de prezenta biomarkerilor.

Desi tehnologia nu a fost aprobata pentru uz uman, cercetatorii au testat cu succes hartia in studiile pe animale. Pana in acest moment, hartia detecteaza tumorile din colon si coagularea sangelui, si se spera ca va fi extinsa pentru a detecta mai multe boli.Echipa de cercetare, care lucreza pentru a comercializa tehnologia, spera ca hartia de detectare a cancerului sa fie disponibila in tarile in curs de dezvoltare.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


nineteen − five =

Booking.com