Home >> Tehnologie >> Hartia reinscriptibila care foloseste apa in loc de cerneala

Hartia reinscriptibila care foloseste apa in loc de cerneala

In ciuda pasiunii noastre pentru gadgeturile electronice, in medie, un birou foloseste circa 10.000 de coli de hartie in fiecare an. Impreuna cu alte utilizari ale hartiei, 4 miliarde de copaci sunt folositi anual pentru a produce hartie.

Cercetatorii chinezi cred ca au o solutie pentru aceasta problema, sau cel putin pentru imprimarea documentelor care n nu necesita pastrarea informatiei pentru mult timp. Noua tehnologie propusa de profesorul Sean Zhang, de la Univestitatea Jilin din China, foloseste apa pentru a imprima informatia pe pagini reinscriptibile. Hartia contine coloranti care sunt invizibili atunci cand sunt uscati si isi schimba culoarea cand sunt uzi. Dupa aproape o zi, „cerneala” dispare si hartia poate fi reutilizata din nou.

Imaginea a prezinta hartia reinscriptibila, in timp ce imaginea b prezinta hartia imprimata cu cerneala.

Chiar daca au fost descoperite si alte solutii de hartie reinscriptibila, versiunile existente sunt mult mai scumpe si consuma mai multa energie, in timp ce unele solutii cauzeaza probleme de mediu si de siguranta atunci cand se degradeaza. „Din perspectiva ecologica, ar fi ideal daca apa ar putea fi folosita ca declansator. Apa este o resursa regenerabila si evident nu implica riscuri pentru mediu.”

Se intampla ca apa sa fie compatibila si cu imprimantele actuale care folosesc cerneala. Dupa ce au dezvoltat prototipul pentru hartie, cercetatorii au umplut un toner cu apa si l-au pus intr-o imprimanta.

Hartia reinscriptibila pastreaza informatia maxim 22 de ore, dar cat timp 90% din hartiile printate sunt citite o singura data, ar putea fi o solutie foarte buna pentru a reduce costurile si impactul asupra mediului.

Via Fastcoexist

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com