Home >> Tehnologie >> Hidroponia: cresterea plantelor fara sol

Hidroponia: cresterea plantelor fara sol

Cuvantul „hidroponie” este derivat din cuvintele grecesti „hidro” care inseamna apa, si „ponos” , care inseamna munca. Dar, mai recent, definitia de hidroponie a fost extinsa pentru a „cultivarea plantelor fara sol.” Solutia elimna multe din problemele asociate gradinaritului traditional. Asociate de obicei cu cresterea legumelor, sistemele hidroponice pot fi solutia pentru o multime de culturi si plante.

Ideea de crestere a plantelor fara sol este veche. Cine nu a auzit de gradinile suspendale ale Babilonului sau de culturile din Peru, Myanmar, Cambodgia, unde gradinile erau „plantate” pe suprafata apei, pe suporturi de paie sau alte materiale, culturi aflate pe rauri de munte sau in zone cu ape curgatoare, care pot asigura aportul necesar de oxigen si nutrienti.

Lipsa pamantului, dorinta de a avea produse proaspete locale, crescute chiar de ei, i-au facut pe oameni sa foloseasca hidroponia. Lipsa pamantului duce la eliminarea buruienilor, a bolilor si daunatorilor din sol. Plantele cresc astfel mai sanatoase si mai viguroase, pentru ca toate elementele necesare cresterii sunt disponibile oricand.

Gradinaritul hidroponic este la fel de simplu ca gradinaritul clasic, cat timp plantele au nevoie de aceleasi conditii ca in cazul culturilor in pamant. Lampa pentru plante cu halogen, cu vapori de sodiu sau lumini fluorescente folosita impreuna cu becuri cu incandescenta ofera lumina adecvata pentru gradina hidroponica, astfel ca aceasta poate fi cultivata oriunde, chiar si unde nu exista lumina naturala.

Desi hidroponia presupune de cele mai multe ori cresterea plantelor in apa, exista si alte tipuri de hidroponie care ofera aceleasi beneficii. Unele plante au marmura sau pietris pentru a sustine radacinile, in timp ce altele au radacini care necesita un flux regulat de vapori de apa. Cu un sistem de irigare continuu, radacinile plantelor se bucură de un flux constant de nutrienți introdusi in apa, trimisi de obicei prin intermediul unor tevi si folosind o pompa de stropit.

Iata cateva informatii interesante despre hidroponie:

– fermierii spun ca unele culturi hidroponice necesita cu 90% mai putina apa decat culturile plantate in sol.
– pe aceeasi suprafata se pot planta de 4 ori mai multe plante decat folosind sistemul clasic.
– unele plante pot creste de doua ori mai repede daca se foloseste cantitatea corecta de oxigen, nutrienti si apa.
– culturile hidroponice pot creste fara ierbicide si pesticice, avand impact pozitiv asupra mediului.

Obtinerea unor culturi de calitate depinde deci de interesul acordat culturilor. Tehnicile moderne cum sunt serele (grow tents) care dispun de diverse aparate si senzori pentru controlul apei, umiditatii, cantitatii de nutrienti etc. isi fac aparitia peste tot in lume. Astazi redescoperim trecutul si il adaptam cerintelor moderne.

Chiar daca hidroponia pare a fi o metoda eco, nu este in intregime. In acest moment nu exista pe piata un fertilizator complet organic pentru hidroponie. Dar exista pe piata fertilizatori avand formule foarte bune si care nu depoziteaza reziduri toxice sau metale grele in plante, si nici nu afecteaza in nici un mod negativ fiziologia plantei daca sunt folosite corect. In plus, nefolosirea unor sisteme de reciclare a apelor sau cresterea fortata  poate duce la produse fara gust, exemplul cel mai clar fiind rosiile. Poate ca solutia este mai la indemana ca oricand prin fermelele locale, acele ferme verticale inaltate pe zeci de nivele care sa furnizeze produsele pentru parti din comunitate.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × three =

Booking.com