Home >> Featured >> Iluminarea strazilor cu becuri LED poate reduce consumul cu pana la 97%

Iluminarea strazilor cu becuri LED poate reduce consumul cu pana la 97%

Există aproape 300 de milioane de becuri instalate pentru iluminarea stradala la nivel global, si valoarea va creste la peste 330 de milioane pana in 2025. Desi tehnologia folosita este mai avansata decat cea pe care o avem in casele noastre, chiar si in acest domeniu se pot face reduceri majore de energie.

In multe orase din lume becurile utilizate folosesc vapori de mercur, care consuma 80W si au o eficienta de 30 lumeni per watt. In alte capitale ale lumii insa a inceput deja schimbarea cu noua tehnologie LED, care promite eficienta de cinci ori mai mare in privinta luminozitatii si o reducere de consum de pana la 97% din valorile actuale, daca toate becurile ar fi inlocuite cu becuri LED.  De exemplu, in Buenos Aires s-a inceput deja procesul de schimbare si pana in 2023 se doreste ca 95% din becuri sa fie LED. Cum tehnologia va avansa la randul sau in acest timp, ne putem astepta la reduceri semnificative ale consumului de energie raportat la numarul de becuri instalate si lumina generata.

Mai exact, becurile pentru iluminat stradal vor fi mult mai eficiente energetic decat becurile folosite in case si chiar birouri, emitand o cantitate de lumina de 400 de lumeni per watt pana la sfarsitul acestui deceniu. Acesta capacitate va fi posibila prin utilizarea becurilor LED in culorile Rosu, Albastru si Verde, in timp ce pentru case si birouri se vor folosi becuri LED care folosesc lumina albastra ce va fi transformata in lumina alba prin  adaugarea unui strat de fosfor. Combinatia de culori rosu verde albastru este potrivita pentru iluminatul stradal si prin folosirea ei s-ar folosi doar 6.15W fata de 80W pentru a genera 400 lumeni.

Pe langa noua tehnologie vor fi folositi senzori care sa monitorizeze zona, sa stinga/aprinda luminile in functie de perioada zilei sau sa reduca intensitatea atunci cand este de exemplu luna plina, sa porneasca automat sau sa lumineze la valori reduse iar apoi sa creasca intensitatea luminilor atunci cand detecteaza persoane sau masini care circula prin acea zona.

Prin folosirea senzorilor si noilor tehnologii un oras poate ajunge la reduceri de 97% din consumul de energie, in timp ce daca la nivel global toate becurile ar folosi aceasta energie, s-ar economisi 25.000 de MW (inclusiv pierderile prin transportul in retea si la consumatorul final), echivalentul a stinge toate becurile din Australia in fiecare noapte.

 

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com