Home >> Tehnologie >> Imprimantele viitorului vor printa 4D

Imprimantele viitorului vor printa 4D

Un nou proiect prezentat de cercetatorii de la MIT indica faptul ca acestia lucreaza la crearea de materiale care sunt suficient de inteligente incat sa se ansambleze singure.

Ce inseamna printarea 4D, la ce face referire a patra dimensiune? Printarea 4D implica folosirea de materiale care se ansambleaza singure sau care isi schimba forma sau functiile dupa ce sunt produse, oferind astfel capabilitati suplimentare si aplicatii bazate pe performanta.

Imaginati-va o lume in care materialele solide se pot metamorfoza in noi forme sau isi pot schimba proprietatile la comanda unei persoane sau ca raspuns la conditiile externe gen temperatura aerului, presiune, vant, ploaie.

Skylar Tibbits de la MIT, a construit in trecut jucarii si mobilier bazat pe principiile microbiologiei, unde prin folosirea de magneti inclusi combinati cu adaugarea de apa sau doar scuturand produsul, facea ca anumite materiale sa treaca intr-o forma predeterminata. Acum lucreaza la un material care inca nu are un nume, care ar trebui sa se transforme in literele MIT cand este adaugat in apa.

Exista deja idei despre cum poate fi folosita aceasta tehnologie si mult mai multe idei despre ce se poate face. Aripile avioanelor isi vor schimba forma ca raspuns la presiunea si temperatura aerului. Pachete de mobilier care se vor ansambla singure cand sunt scoase din cutii. Produse care se descompun in particule sau componente pentru o reciclare mai usoara. Cladiri care isi schimba forma, cauciucuri care se transforma pentru o aderenta suplimentara, haine si incaltaminte ce se adapteaza la forma utilizatorului, statii spatiale lansate in pachete care se ansambleaza la destinatie, materiale care se repara singure si multe altele.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


nine − seven =

Booking.com