Home >> Tehnologie >> Imprimarea 3D va fi noul trend in 2014, datorita expirarii brevetelor-cheie

Imprimarea 3D va fi noul trend in 2014, datorita expirarii brevetelor-cheie

Imprimarea 3D, tehnologia care ar trebui sa revolutioneze procesele de fabricatie, va cunoaste un avant fara precedent in 2014. In februarie 2014, vor expira brevete esentiale care impiedica in prezent concurenta pe piața celor mai avansate si functionale imprimante 3D. Aceste brevete acopera o tehnologie cunoscuta sub numele de „sinterizare cu laser”, au cel mai scazut cost/tehnologie de imprimare 3D. Datorita rezolutiei inalte in toate cele trei dimensiuni de printare (3D), imprimantele care folosesc aceasta tehnologie pot produce bunuri care pot fi vandute ca produse finite.

Este de asteptat ca marii producatori sa se orienteze de la actualele imprimante laser catre tehnologia 3D, in dorinta de a o perfectiona si mai ales, de a obtine o parte din cota de piata. Chiar daca va trece ceva timp pana vom descoperi un alt mod de a imprima pe hartie si vom renunta la achizitia de imprimante hp si la cumpararea de cartuse pentru imprimanta hp, schimbarea este inerenta si inevitabila in domeniile unde se aplica. Si asta pentru ca odata ce expira brevetele cheie pentru imprimare 3D prin intermediul sinterizare cu laser , vom putea vedea o scadere mare in pretul acestor dispozitive.

Situatia va fi similara momentului cand brevetele-cheie au expirat la o formă mai „primitiva” de imprimare 3D, cunoscut sub numele de modelare prin depunerea materialului topit (fused deposition modeling-FDM), iar rezultatul a fost o explozie de imprimante FDM open-source, care in cele din urma a condus la celebra imprimanta 3D Makerbot. Si cum producatorul Makerbot a fost achizitionat recent de gigantul Stratasys pentru aproximativ 400 milioane dolari, este de asteptat ca impactul acestora pe piata sa fie foarte mare.

In plus, achizitia a fost un soi de revenire a Makerbot la origini:Stratasys a fost fondata de catre Scott Crump, cel care a inventat procedeul de imprimare 3D, prin intermediul FDM, tehnologia pe care se bazeaza Makerbot. Odata cu expirarea acelor brevete, pretul imprimantelor a scazut de la cateva mii de dolari la cateva sute si a permis „democratizarea” imprimantelor 3D si aparitia multor pasionati care au dezvoltat solutii si programe pentru acestea.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


10 + ten =

Booking.com