Home >> Mediu >> In Beijing calatoriile cu metroul se pot plati recicland sticle de plastic

In Beijing calatoriile cu metroul se pot plati recicland sticle de plastic

Reciclarea este mai distractiva atunci cand implica si premii. Autoritatile din Beijing au venit cu o idee ingenioasa de a incuraja oamenii sa recicleze mai mult. Au instalat 34 de aparate in statiile de metrou care, in momentul in care se adauga o sticla goala de plastic, senzorii aparatului scaneaza valoarea plasticului si ofera un bilet de transport sau minute suplimentare pentru mobil. Recompensa este proportionala cu numarul si calitatea sticlelor adaugate in masina, dar exista si optiunea de a nu solicita premiu, gandita probabil pentru turisti sau ecologisti.

Cele mai multe masini sunt instalate in zone cu trafic intens sau zone cu multi turisti, cum este Templul Cerului, zona unde zilnic trec peste 60.000 de oameni. Daca ne gandim ca multi dintre ei au o sticla de plastic in mana fie ca e vorba de apa sau alte bauturi, asta implica mult plastic pe care oficialii nu vor sa il gaseasca aruncat pe strazi. Sistemul face astfel reciclatul mult mai atractiv si este un pas bun intr-un oras deja notoriu pentru degradarea mediului.

Idea pare sa prinda si in alte orase, cum este Sydney, unde autoritatile au plasat si ele astfel de aparate in oras. Spre deosebire de pubelele de reciclare traditionale, unde oamenii arunca si alte produse care nu tin de specificul pubelei (resturi menajere, metal la plastic etc), aparatele instalate permit adaugare doar de sticle de plastic si cutii de suc. Pentru ca sticlele sunt zdrobite imediat, fiecare Envirobank (asa se numesc aparatele) poate stoca circa 3000 de produse. Premiile sunt interesante – vouchere pentru camioanele cu mancare, tickete la petrecerea de Anul Nou si bilete de autobuz.

 

Via TreeHugger

Booking.com

Check Also

Vremea extrema ar putea ucide zeci de mii de oameni pe an in Europa

Vremea extremă ar putea ucide peste 15o mii de persoane anual în Europa până în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


six + 17 =

Booking.com