Home >> Tehnologie >> Incasii ne arata cum sa construim cladiri sigure

Incasii ne arata cum sa construim cladiri sigure

In urma cu 500 de ani cand incasii construiau cetatea Machu Picchu, acestia au dezvoltat o tehnica de constructie care si-a dovedit valoarea de-a lungul timpului. Cutremurele sunt frecvente in Peru, asa ca incasii au trebuit sa gaseasca o modalitate de a construi zidurile cetatii astfel incat acestea sa reziste si la cele mai puternice cutremure.

Solutia gasita de acestia a fost sa nu foloseasca mortar sau orice alt material de umplutura intre blocurile de piatra. In schimb, blocurile de piatra sunt atat de bine finisate incat acestea se sustin reciproc prin frecare si greutate, imbinandu-se ca un joc Lego. Cladirile construite de incasi au ramas in picioare desi multe din cladirile construite de cuceritorii spanioli s-au prabusit in urma cutremurelor.

Folosind aceasta tehnica de constructie impreuna cu tehnologia de imprimare 3D, un grup de arhitecti din California incearca sa recreeze structuri care nu au nevoie de liant intre materialele folosite la constructie.

Designul Inca se putea misca usor intr-un cutremur si apoi revenea la postura initiala; legaturile stranse dintre fiecare piatra facea cladirile sa fie mai putin predispuse la vibratii si elimina punctele de stres, o tehnica de control structural pasiv ce folosea atat principiul de disipare a energiei cat si cel de suprimare a amplificarilor de rezonanta. Peretii cladirilor erau aplecati usor spre interior intre 3 ° la 5 ° , cu colturi rotunjite, pentru un plus de stabilitate.

Proiectul arhitectilor din California se numeste Quake Column si timpul de productie a fost cu siguranta cu mult sub cel al incasilor prin folosirea tehnologiei de imprimare 3D. Fiecare „piatra” se uneste perfect cu blocuri vecine, iar spre deosebire de blocurile incasilor masive si cantarind cateva tone, cele imprimate sunt usoare si goale in interior.

Primele teste au aratat ca designul coloanei face ca aceasta sa fie mult mai puternica decat betonul armat, eliminand nevoia de armaturi metalice sau mortar. Compania este in prezent in cautarea de finantare pentru a testa mai multe prototipuri si pentru a aduce o serie de elemente de constructie pe piata.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × 2 =

Booking.com