Home >> Energie >> India ne arata cum poate fi redus consumul de energie electrica

India ne arata cum poate fi redus consumul de energie electrica

Pentru o parte dintre noi, stingerea luminii cand ies din camera sau oprirea televizorului cand nu se mai uita la el sunt lucruri firesti, care au intrat in reflex. Situatia insa este in schimbare, mai ales ca peste tot in case exista cate un dispozitiv electric care consuma curent, a-i face pe oameni sa economiseasca curent a devenit o provocare imensa si de multe ori, fara sanse de reusita.

Exista diverse dispozitive care ne pot indica cat consumam, exista jocuri pe internet care ne arata ce putem face pentru a economisi energia electrica. Iar motivul pentru aceste economii tine nu doar de impactul asupra mediului cat si de impactul financiar imediat asupra venitului personal. Daca pentru energia termica se tot gasesc solutii de economisire a agentului termic, de ce nu s-ar face acelasi lucru si pentru energia electrica?

O posibila solutie vine din India, unde clientii sunt invatati sa consume mai putina energie electrica pentru ca vecinii lor consuma mai putin ca ei. S-a mers pe ideea ca suntem animale sociale si ca traim in comunitati, mizand pe respectul si integrarea in societatea respectiva. Ideea a prins foarte bine in India, unde 25% din case nu au energie electrica si mai ales, sunt foarte multe intreruperi de curent la nivelul intregii tari datorita retelei invechite si capacitatii limitate de a furniza energie.

Sistemul, aflat inca in faza pilot, a presupus verificarea facturilor de energie electrica a 86 de case. Pe baza sumelor de plata, s-a stabilit o medie a energiei electrice consumate in acea zona. Clientii care au depasit aceasta medie au primit pe factura o atentionare de genul „media consumului energetic in zona este de X watti”.

Efectul nu a fost unul foarte puternic, dar suficient de important daca s-ar continua si daca s-ar aplica la nivelul intregii tari. O reducere de 1.3% cat a fost in zona respectiva, aplicata la nivelul Indiei ar insemna energie timp de un an pentru aproape 18.000 de sate. Valoarea ar putea fi si mai mare in tarile unde dispozitivele electrice sunt mult mai noi si ar fi implicate companiile de electricitate si guvernele respective.

Booking.com

Check Also

Top energii alternative pentru viitor

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca sursele actuale de petrol, gaze si …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com