Home >> Transport >> Industria aeronautica in fapte si cifre

Industria aeronautica in fapte si cifre

A calatori cu avionul nu mai este de mult un lux pentru omenire. Intr-o perioada foarte scurta omenirea si-a indeplinit visul de milenii, de a zbura asemeni pasarilor, de a strabate distante mari intr-un timp foarte scurt. Sa ne aducem aminte ce insemnau calatoriile acum o suta de ani inainte ca fratii Wright sa zboare pentru prima data cu un aparat mai greu decat aerul. Astazi, zborul este facil, rapid si sigur, indiferent ca ne cumparam bilet avion Bucuresti Madrid sau ne urcam intr-un avion Bucuresti Londra. Este ceva normal sa ne gandim ca avem bilete pentru Bucuresti Paris avion in week-end sau in luna de miere si ca ne putem rezerva biletele cu luni inainte pentru a beneficia de cele mai bune preturi.

Ce inseamna industria aeronautica in secolul 21?

  • 3 miliarde de oameni au calatorit cu avionul peste tot in lume.
  • Peste 56 de milioane de persoane sunt angajate la nivel mondial in domeniul aviatiei si turismului. Dintre aceasta, 8.3 milioane lucreaza direct in industria aviatiei, restul fiind angajati in agentiile de turism sau activitati conexe de turism.
  • La nivel mondial, zborul cu avionul a produs 689 milioane de tone de CO2 in 2012. La nivel global, oamenii au produs peste 34 de miliarde de tone de CO2. Comparativ cu alte surse de transport, avionul produce doar 12% din emisiile de CO2, mult sub procentul de  74% produse de masini.
  • Transportul produselor cu avionul inseamna 0.5% din valorea la nivel global, dar aduce 35% din incasari.
  • 70% din avioanele care zboara azi consuma cu peste 70% mai putin combustibil decat avioanele care zburau in anii ’60.
  • 79% din capacitatea avioanelor este ocupata, cu mult peste capacitatea folosita a oricarei alte forme de transport.
  • Daca industria aeronautica ar fi o tara, ar fi a 19 tara din lume din punct de vedere PIB, generand 539 miliarde USD/an, o valoare apropiata de PIB Elvetiei. Pana in 2026, valoarea va ajunge la 1000 miliarde.
  • Noul Airbus A380, Boeing 787, ATR-600 și aeronavele Bombardier Seria C utilizeaza mai putin de 3 litri de carburant/pasager la 100 de kilometri, devenind astfel mai eficiente decat multe masini moderne.
  • 1.715 companii aeriene operează o flota de 23.000 de aeronave, care deservesc 3750 aeroporturi printr-o retea de rute de mai multe milioane de km, gestionate de 192 de furnizori de servicii de navigatie aeriana.
  • Vuvuzela africana produce 127 decibeli. Un avion Airbus A380 produce doar 82 decibeli, echivalentul sunetului produs de un aspirator.

Trendul pentru viitor este gasirea unui nou combustibil, mai ecologic si mai ieftin de produs. Odata cu aparitia problemelor de securitate, aeroporturile si companiile aeriene s-au adaptat noilor solicitari care pot parea mai drastice si uneori intruzive, dar care sunt gandite pentru ca zborul sa fie placut si sigur. Estimarile pentru anul 2014 sunt optimiste, cu noi investitii si dezvoltarea capacitatii aeroporturilor pentru a primi mai multe avioane, inclusiv prin constructia de noi aeroporturi.

Booking.com

Check Also

Toate benzinariile mari din Marea Britanie vor trebui sa aiba statii de incarcare pentru masini electrice

Conform Auto Express, toate spatiile de servicii de pe autostrazi (benzinarii, mall-uri, hoteluri etc) precum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − two =

Booking.com