Home >> Sanatate >> Ingrijirea danturii incepe de la nastere

Ingrijirea danturii incepe de la nastere

Igiena orala este un aspect foarte important al vietii umane si este indicat ca indrumarea copilului pentru a avea o dantura sanatoasa sa se faca inca din primii ani de viata. Bebelusii se nasc cu toti dintii, dar acestia nu sunt vizibili, fiind acoperiti de gingie, ca mai apoi in jurul varstei de 6 luni, dintii incep sa apara.

La varsta de trei ani, copilul va avea toti dintii vizibili, acestia fiind dintii de lapte. Acesti dinti incep sa cada in jurul varstei de 6 ani, moment in care dintii care vor creste in loc devin permanenti. Procesul poate fi indelungat si pana la aparitia tuturor dintilor permanenti pot trece sase, sapte ani.

Pana la acest moment, este necesar sa fie intreprinse cateva actiuni pentru a pastra dantura copilului cat mai sanatoasa. Pana la doi ani de zile, stergeti gingiile copilului cu un prosop dupa ce este hranit. Asta il va ajuta sa nu aiba probleme cu placa dentara care provoaca cariile. Retineti faptul ca desi dintii nu apar, ei exista in gingie. Folosirea unei periute pentru copii este necesara de doua ori pe zi folosind apa si o periuta cu dinti moi. Este indicat sa stabiliti o prima consultatie stomatologica inainte de implinirea varstei de un an de zile.

Odata cu cresterea in varsta se poate folosi pasta de dinti cu fluorura, in comert exista paste de dinti speciale pentru copii. Puneti foarte putina pasta de dinti pe periuta si cereti copilului sa scuipe dupa ce s-a spalat. Perioadele de vizita la stomatolog trebuie programate pentru fiecare sase luni.

Intre sase si noua ani se poate incepe folosirea atei dentare. Este momentul in care puteti incepe cautarea dupa cel mai bun pret pentru periuta electrica sau gasirea unor capete pentru periute de dinti electrice deja cumparate. Spuneti copilului ca este perioada in care dintii vor incepe sa cada si ii vor aparea alti dinti. Pana la momentul in care copilul se poate descurca singur cu igiena orala, parintii trebuie sa supravegheze si sa ajute copilul in a-si curata dintii de doua ori pe zi. In plus, este necesara o atentie suplimentara asupra maselelor, unde de obicei copilul nu se spala bine si care pot duce la aparitia problemelor stomatologice.

Crestera copilului va duce la alte situatii diferite legate de dantura. Cereti copiilor care fac sport sa poarte o gutiera pentru a-si proteja dintii. Maturizarea copilului presupune si implicarea acestuia in a avea o dantura sanatoasa si un zambet frumos, mai ales in contextul social in care copilul va fi zi de zi. De asemenea, este indicat sa i se explice copilului ca exista alimente care pot dauna danturii si care trebuie consumate cu moderatie.

Booking.com

Check Also

Schimbarile climaterice vor creste numarul bolilor infectioase in Europa

O invazie vastă și rapidă a Europei prin aparitia unor boli infectioase va avea loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Booking.com