Home >> Editoriale >> Inovatii care vor schimba lumea peste 10 ani

Inovatii care vor schimba lumea peste 10 ani

Ce descoperiri vom vedea peste 10 ani? Vom avea mai multa energie regenerabila decat cea obtinuta din combustibili fosili? Vor exista remedii pentru cancer si alte boli? Cum vom comunica, ce gadgeturi vor mai aparea?

Pentru a face diverse predictii, echipa de la Thomson Reuters IP & Science s-a uitat la doua tipuri de date: literatura jurnalelor de specialitate actuale si solicitarile de patente de inventii. Prin numararea citatelor si altor modalitati de informare in masa, au fost identificate cateva domenii in care se vor produce modificari majore in urmatorii ani.

1. Reducerea numarului de boli mentale

Bolile mentale ar putea fi una din provocarile majore ale urmatorilor ani, fiind estimata sa se tripleze pana in 2050 la nivel mondial, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cei de la Thomson Reuters sunt insa mai optimisti si se asteapta ca prin concentrarea asupra cromozomilor patogeni ce provoaca boala, aceasta sa fie identificata mai rapid si in timp util astfel incat tratamentul sa fie mai eficient.

2. Energie solara pretutindeni

Se asteapta ca energia solara sa fie majoritara la nivel global, fiind folosita pentru aproape orice, de la incalzire la racire pana la furnizarea de energie necesara caselor, birourilor si masinilor.

3. Prevenirea diabetului de tip 1

Diabetul de tip1 apare la o varsta frageda si chiar daca nu este atat de raspandit ca cel de tip 2, implica probleme de sanatate si utilizarea insulinei, mai ales ca nu se cunoaste in intregime cauza aparitiei sale. Noi descoperiri indica faptul ca acest diabet ar putea fi prevenit prin interventii asupra genomului uman, pe langa alte boli care pot fi prevenite inainte de nastere.

4. Fara penurie de mancare

Odata cu aparitia tehnologiilor actuale, se va dezvolta cresterea culturilor la nivel local, in siguranta si in recolte multiple anuale. Asta va duce la rezolvarea problemelor de hrana in diverse zone. In plus, trendul actual de a reduce nivelul deseurilor va avea la randul sau impact asupra nivelului de hrana in lume.

5. Vor exista avioane electrice

Chiar daca dimensiunea lor nu va fi pe masura celor cu kerosen, vor exista avioane de mici dimensiuni propulsate in intregime de baterii care vor zbura pe distante relativ scurte. Aceste aeronave vor utiliza materiale noi care reduc greutatea vehiculului și au motoare cu tehnologie supraconductoare.

6. Conectat pretutindeni, prin orice mijloc

Internetul lucrurilor va deveni o realitate la nivel global. Totul va fi conectat, de la frigiderul de acasa la fermierul din Africa. Datorita prevalentei de semiconductori imbunatatiti, existenta diverselor tehnologii nanometrice si a tehnologiei 5G, comunicatii fara fir vor domina totul, pretutindeni.

7. Fara deseuri din plastic

Se asteapta ca in urmatoarea decada sa existe din ce in ce mai multe produse create din celuloza derivata din plante, care sa inlocuiasca actuala generatie de plastic, fiind in acelasi timp biodegradabila.

8. Medicamente mai precise

Medicamentele aflate in stadiu de dezvoltare devin mult mai orientate si se pot lega de proteine ​​specifice si anticorpi pentru a folosi mecanismele exacte si concentrate de actiune locala.

9. Se va cunoaste ADN tuturor copiilor 

Peste 10 ani, oamenii vor avea ADN-ul lor mapat la nastere si verificat anual pentru a identifica orice modificari care ar putea indica aparitia bolilor autoimune. Chiar daca pare o renuntare la intimitate, prevenirea ar putea salva multe persoane de la decese premature.

10. Teleportarea va fi testata

Chiar daca va mai trece mult timp pana vom cere sa fim teleportati, se fac pasi majori in aceasta directie si apar diverse rapoarte care prezinta rezolvarea problemelor aparute pas cu pas.

Se vor implini toate aceste previziuni? Probabil nu, diversi factori externi vor influenta mersul dezvoltarilor. Din fericire, cercetatorii nu se opresc la primele obstacole si multe descoperiri au fost aduse la viata in situatii extreme.

 

Via fastcoexist

Booking.com

Check Also

Copilul tau este dependet de tehnologie?

Folosirea tehnologiei actuale de catre copii starneste dezbateri aprinse online si offline. Daca tehnologia este …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


17 + 3 =

Booking.com