Home >> Tehnologie >> Inventiile geniale ale unui adolescent

Inventiile geniale ale unui adolescent

Jack Andraka este un licean obisnuit, dar cu o minte sclipitoare. Dupa ce a castigat premiul oferit de Intel pentru senzorul care detecteaza cancerul de prostata si dispozitivul care poate detecta explozibili precum si contaminarea mediului, a venit acum cu inca o noua inventie: un biosenzor care pot detecta rapid si ieftin apa contaminata.

Biosenzorul microfluidic dezvoltat impreuna cu studentul Chloe Diggs a castigat premiul de 50.000 $ in competitia Siemens. Cei doi au dezvoltat un biosenzor de marirea unei carti de credit dupa ce au invatat despre apa poluata la ora de mediu. „A trebuit sa ne dam seama cum sa producem acea structura microfluidica in clasa. A fost nevoie sa creem o noua procedura iar echipamentul l-am inventat noi” a spus Andraka.

Aparatul poate detecta sase contaminari ale mediului cu mercur, plumb, cadmiu, cupru, glifosat si atrazin. Costa un dolar si dureaza doar 20 de minute pentru a da un raspuns, ceea ce il face sa fie de 200.000 de ori mai ieftin si de 25 de ori mai rapid decat alti senzori. Ca parte a propiectului, Diggs si Andraka au dezvoltat de asemena un filtru de apa ieftin facut din sticle de plastic.

In continuare, ei spera sa faca teste la un nivel mai mare in Maryland, unde locuiesc. In plus, vor sa dezvolte un senzor pentru telefon care sa permita evaluarea rapida a apei si trimiterea rezultatelor online.

Senzorul pentru detectarea apei contaminate nu este singura invetie a liceianului. In 2012 a inventat un senzor de hartie care detecteaza cancerul pacreatic de 168 de ori mai rapid, cu o precizie de 90%, de 400 de ori mai sensibil si de 26.000 de ori decat decat orice test actual. Andraka  s-a concentrat asupra acestui tip de cancer dupa ce fratele unui prieten a fost ucis de aceasta boala.  „Am devenit interesat in detectarea timpurile, am facut multe cercetari si apoi am venit cu aceasta idee” a spus el.

Senzorul creat poate testa urina sau sangele pentru o anumita protenina (mesothelin) care indica existenta acestui tip de cancer. Schimbarea culorilor de pe hartie se face in functie de cat de mult exista acesata proteina in sange, ceea ce permite, conform inventatorului, sa detecteze cancerul inainte ca acesta sa devina invaziv.

Anul trecut, liceanul a venit cu o noua inventie: un dispozitiv portabil care permite detectarea explozibililor, contaminarilor de mediu si cancerului in corpul uman. Azi un spectrometru costa pana la 100.000 $, in timp ce modelului lui Andraka costa 15$ si este de marimea unui telefon.

Iar liceanul nu pare sa se opreasca aici. Impreuna cu alti doi finalisti din competitia Intel, a intrat in competitia pentru Tricorder XPrize–, o competitie cu un premiu de 10$ dolari pentru a crea un dispozitiv ce poate diagnostica 15 boli in 30 de pacienti pe parcusul a trei zile.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


twelve − 6 =

Booking.com