Home >> Tehnologie >> Istoria bicicletelor

Istoria bicicletelor

Bicicleta nu s-a schimbat prea mult de cand a fost inventata. Termenul de bicicleta este relativ nou, in 1860 a fost folosit pentru prima data pentru a defini sistemul de deplasare cu doua roti.

Insa daca ne gandim la inceputuri, primul sistem care folosea forta umana pentru deplasarea unui aparat a fost creat de Giovanni Fontana in 1418, ca apoi francezul De Sivrac sa construiasca prima masina care semana cu o bicileta in 1690. Intresul era foarte mare la inceputul secolului 19, inclusiv fratii Orville si Wilbur Wright, cei care au construiti primul aparat de zbor functional, aveau un mic atelier de biciclete, care a fost folosit pentru a crea primul aparat de zbor in 1903.

Astazi, bicicletele sunt la mare cautare si extrem de apeciate. In lume sunt peste 1 miliarde de biciclete, din care peste 500 milioane de bicilete doar in China si alte 100 de milioane se produc in fiecare an. Nu exista oras care sa nu aiba cel putin un magazin de biciclete pentru toate gusturile si marimile, de la biciclete clasice la cele de curse, manuale , electrice, hibride, de oras, de munte, civile, militare, portabile, pentru copii, biciclete de dama, pentru barbati, in tandem, cu o singura viteza sau cu mai multe si cate mai cate.

Copiii sunt atrasi de biciclete si le folosesc in mod frecvent pentru divertisment (pentru cei interesati, vezi oferta de biciclete pentru copii) in timp ce adultii le folosesc atat pentru plimbare, drum la serviciu cat si pentru divertisment.

Bicicleta incepe sa inlocuiasca masina ca mijloc personal de transport si asta pentru ca este mult mai eficienta. Comparativ cu o masina, o cursa de 16 km salveaza pentru fiecare bicicilist circa 10 euro/zi, 5 kg de emisii de dioxid de carbon si consuma circa 360 de calorii. Intretinerea unei biciclete costa de 12 ori mai putin decat intretinerea unei masini. In acest moment, utilizarea bicicletelor in locul masinilor economiseste peste 900 milioane litri de benzina pe an in intreaga lume.

Iata cateva informatii interesante despre biciclete:

– cea mai lunga bicicleta in „tandem” masoara 20 metri si pot pedala 35 de persoane
– cea mai mica bicicleta din lume are rotile facute din dolari de argint
– se pot parca intre 6 si 20 de biciclete pe un loc de parcare
– inainte de 1840 bicicletele nu aveau lant, acesta a fost inventat de un scotian,
 Kirkpatrick Macmillan, cel care a adaugat si spitele la roata. Din pacate, ideea lui nu a avut succes in acel moment.
– tot in aceasta perioada si din lipsa lantului, pedalele se aflau pe roata din fata. Pentru a mari viteza, roata din fata a ajuns sa aiba peste 160 cm in diametru, fiind extrem de greu de manevrat.
– in 1868 a fost inventata bicicleta supranumita „scuturatorul de oase”. Avea un cadrul de metal, roti de lemn si spite de fier, dar nu avea cauciucuri.
– Charles Goodyear a inventat cauciucul vulcanizat in 1844. In 1888, John Dunlop a inventat cauciucul pneumatic folosit la biciclete la solicitarea baiatului sau care se plangea ca nu poate folosi bicicleta.
– 25% din calatorii sunt facute la circa 2km de casa, 50% sunt sub 5Km, distante care pot fi acoperite foarte usor cu bicicleta. Peste 90% din calatoriile cu bicicleta sunt sub 15km.
– bicicleta este cel mai eficient vehicul: un om pe bicicleta este mai eficient (in termeni de calorii consumate in functie de greutatea biciclistului si numarul de kilometrii parcursi) decat un tren, camion, avion, barca, masina sau motocicleta.
– bicicletele folosesc circa 2% din energia necesara unei masini sa deplaseze un pasager pe o distanta de un km.

Booking.com

Check Also

Cercetatorii au descopere accidental o modalitate de a face bateriile sa reziste pentru totdeauna

Chiar daca mai sunt de facut multe teste pana cand aceste baterii isi vor dovedi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + 3 =

Booking.com